Meny Stäng

Att hoppa fallskärm för första gången – eller ny som chef

När jag första gången blev chef var det med en skräckblandad förtjusning. Jag hade äntligen uppnått det jag drömt om i hemlighet rätt så länge. Jag hade formell utbildning inom företagsekonomi från universitetet, gått ”leda utan att vara chef” och tränat på ledarskap i tidigare roll som projektledare. Men i rollen som chef var jag helt ny.

Jag har alltid ansett mig ha mer mod än vett, i alla fall när det gäller mitt yrkesliv. Jag var redo att kasta mig ut – och det kändes som jag kan tänka mig att det känns att hoppa fallskärm för första gången.

Som ny chef är det lätt att läsa alla ”förstå sig påare” om ledarskap respektive chefskap. Det är lätt att få en bild av alla krav som finns på en människa som har rollen chef. Men dessa ”förstå sig påare” – har de verkligen egen erfarenhet av chefsrollen? Gör de det mer komplicerat än vad det faktiskt behöver vara?

Jag hade turen att ha haft bra mentorer och gått bra utbildningar i mina chefsroller, framför allt när det handlat om att möta människor som jag lett. Det innebär inte att jag gjort allt rätt och alltid nått framgång. Men jag har i alla fall försökt.

Det finns många ledarskapsutbildningar och framför allt tror jag på att få nytta av ledarskapsutbildningarna som är riktade gentemot just din bransch. Vad är viktigt i ny som chef just inom offentlig sektor?

Det är här SIPU kan hjälpa dig.

Vi har flera utbildningar som kan hjälpa dig i din chefsroll. Här är några av dem.

Ont om tid? Vi har även webbkurser som du kan gå när det passar dig.

Så våga kasta dig ut och se om fallskärmen bär – det är en upplevelse som du aldrig kommer att glömma.

/Jeanette