Meny Stäng

Möt upphandlaren Therese Wadensten

”[…] Certifieringen är ett jättebra bevis på att du besitter kompetensen som krävs och du tar arbetet på stort allvar. […]”

Möt Therese Wadensten, den 31 år unga, drivna och nyfikna upphandlaren som tack vare ett gediget cv tagit sig till Nederländerna och kärleken.

Therese hade ett riktigt bra utbildningsår 2021 då hon gick alla fyra utbildningar i certifierings-programmet hos SIPU och kunde titulera sig certifierad upphandlare i november. På frågan om varför hon valde upphandlingsyrket svarar hon: ”Jag är en person som vill ha mycket i gång samtidigt, men gärna utan större planering så att stundens känsla får avgöra vilka val jag tar och därmed hur resultatet blir. Vilket gör att upphandlingsyrket passar mig bra då det sällan går att förbereda sig på de utmaningar som visar sig under arbetet. I rollen som upphandlare är det viktigt att lita på sin intuition för att fatta snabba beslut.” 

Therese gick utbildningarna Offentlig upphandling – grund och fördjupning som är obligatoriska. Hennes valbara utbildning blev Offentlig upphandling av byggentreprenad samt så skrev hon tentamen under certifieringsprogrammet. Hon beskriver sin resa fram till certifieringen och varför hon ville certifiera sig: ”Min professionella självsäkerhet har stärkts efter mina utbildningar hos SIPU och även om jag tog certifieringen efter att ha arbetat ett tag inom yrket så gav utbildningen ny och värdefull information, samtidigt som det blev ett bevis på att du gör rätt. Det finns ständigt något nytt att lära sig inom upphandlingsyrket. Du blir aldrig fullärd och din framgång är, i mina ögon, helt beroende av dina egna initiativ i att följa utvecklingen inom yrket och rättsområdet.” Vidare så säger Therese att “utbildningarna på SIPU ger dig verktygen till att gå in med ett problemlösartänk även i kommande situationer. Utbildningen har även inslag av nyheter inom yrket vilket gör att materialet aldrig blir gammalt. För mig var det helt avgörande att certifiera mig för mina framtidsmål. Jag hade siktet inställt på att bli upphandlingskonsult då det arbetssättet lockade mig oerhört. Som konsult får du ofta hantera knepiga uppdrag eller så får du uppdrag för att du besitter en viss specialistkompetens, vilket innebär att du behöver ha en hel del erfarenhet med dig. Jag hade inte riktigt erfarenheten i antalet år men med certifieringen tillsammans med mina befintliga upphandlingsår blev möjligheterna större. Certifieringen är ett jättebra bevis på att du besitter kompetensen som krävs och du tar arbetet på stort allvar. Med möjligheten att bli attraktiv som konsult har jag nu fått arbetet som gör att min livskvalitet höjts då jag kan förena mina intressen med jobb.”

Att gå från privat sektor till offentlig förvaltning som Therese har gjort är inte alltid enkelt eller friktionsfritt. Det var en omställningsprocess menar hon, framför allt i fokusskifte. Det finns ett individuellt direkt fokus i den privata sektorn medan det i offentlig förvaltning fokuserar mer på långsiktigt samarbete och värdestyrt arbete, anser Therese. ”I den privata sektorn ligger fokus mycket på att säkerställa att inköpen tillgodoser behoven i hela leveranskedjan, såsom för produktutvecklarna, ingenjörerna, ledtiderna, budgeten, konsumenten/kunden. På den offentliga sidan däremot ligger fokus mer på att hitta en samarbetspartner som delar myndighetens viljeinriktning och som kan förbli en stabil och utvecklande part under, förhoppningsvis, många kommande år.”

Upphandlingsframtiden ser Therese ljust på. Hon tror på en framtid där fler totalentreprenader med fokus på funktionskrav/funktionsansvar genomförs, med målsättningen att dra nytta av entreprenörernas specialistkompetens istället för att ställa detaljkrav. När regeringen nu har beslutat om en satsning på ”hållbara upphandling” tror hon också att det finns stora möjligheter till att kunna påverka samhällets hållbarhetsutveckling genom upphandlingar.

Framöver vill Therese ”grotta ner sig” mer i entreprenadjuridiken för att ännu bättre kunna sammanväva den med upphandlingsjuridiken. Och hon är väldigt glad att fortsatt kunna arbeta från Nederländerna och med de möjligheterna som konsultarbetet genererar för henne.

Tack Therese för att du ville dela med dig av din resa och varför det var så viktigt för dig att ta en certifiering inom upphandling! Stort lycka till med ditt fortsatta arbete och med kärleken i, och till, Nederländerna!

MISSA INTE VÅR NYA E-KURS "HÅLLBAR ARBETSMILJÖ -FÖR CHEFER OCH SKYDDSOMBUD"

JUST NU 10% RABATT PÅ ALLA VÅRA E-KURSPAKET MED KODEN JULKLAPP10

Dagar
Timmar
Minuter