Meny Stäng
Jenny Kullander och Cecilia Törnborg Myhre

Jenny Kullander och Cecilia Törnborg Myhre.

Skräddarsydd satsning på kommunens registratorer

Norrköpings kommun valde att satsa på sina registratorer – och vilken utdelning det gav. Kompetensutveckling i sitt esse!

Norrköpings kommun hade länge varit intresserad av en utbildning för deras registratorer, gärna anpassad för dem och med möjlighet att diplomera sig efteråt. Denna utbildning hade varit på gång en längre tid men i och med pandemin senarelades den och det blev en anpassad utbildning som gick av stapeln våren 2021. Cecilia Törnborg Myhre, huvudregistrator i Norrköpings kommun, som samordnade beställningen från kommunen är väldigt nöjd med hur det hela blev.

Upplägget för Norrköping kommun var utbildningen Diarieföring för erfarna registratorer och en knapp månad efter utbildningen fick deltagarna skriva tentamen, för att ha chans att diplomera sig. Vilket en klar majoritet lyckades med. Superroligt tycker såklart vi på SIPU, bra kämpat Norrköping!

Vi har fått chansen att tala med både Cecilia Törnborg Myhre, huvudregistrator, och deltagaren Jenny Kullander, kommunalrådssekreterare på KS kansli, för att höra hur deras respektive upplevelse var av denna skräddarsydda utbildning.

Vill ni göra samma satsning för er organisation eller kommun och vill ha hjälp med upplägg och möjliga utbildningar? Kontakta gärna våra utbildningsrådgivare Birgitta Andreasen eller Jessica Korneliusson så hälper de er gärna!

Birgitta Andreasen
[email protected]
Mob: 072-724 44 22

Jessica Korneliusson
[email protected]
Mob: 073-526 84 57

Så Cecilia, vad föranledde att du tog beslutet att ta hem utbildningen och erbjuda så många kollegor möjligheten att diplomera sig?
Vi har en nätverksgrupp för registratorer från kommunens förvaltningar och bolag och på en av träffarna pratade vi om utbildningsinsatser och en av registratorerna i gruppen önskade att jag skulle kolla upp möjligheten att ”ta hem” utbildningen för att bli diplomerad registrator. Fördelen med den lösningen skulle vara att man fick göra utbildningen tillsammans med kollegor från samma kommun och man kunde lyfta frågor som är direkt kopplade till hur vi jobbar i Norrköping. En stor fördel både för mig i min yrkesroll (när man ska försöka få alla att arbeta ungefär likadant) och för deltagarna att hitta och ta hjälp av varandra när man arbetar i en stor kommun. En intresseanmälan skickades ut och sedan var det upp till varje chef att avgöra om man ville satsa på den här utbildningen för sin/sina registratorer. Generellt tycker jag att administrativ personal uppmärksammas alldeles för lite med tanke på vilket jobb de faktiskt gör på en arbetsplats och det känns jättekul att så många fick möjligheten att stärka sina kunskaper att göra det tillsammans med kollegor från samma kommun.

Vad har du fått för input från kollegor? Hur såg de på denna satsning?
Deltagarna hade sett fram emot att kunna träffas tillsammans i en lokal och med utbildarna på plats förstås, men då pandemin gjorde det omöjligt tycker jag ändå att det löste sig på ett bra sätt. Vi hade avstämningsmöten via Skype efter varje utbildningsdag så vi kunde reda ut eventuella frågetecken eller bara diskutera interna frågor. De som vetat om att vi har genomfört utbildningen har enbart varit positiva. Men nu när man sitter mycket hemma och arbetar så går inte ”korridorssnacket” på samma sätt tyvärr. Och att man är på en utbildning märks inte riktigt lika tydligt som innan när alla arbetade på plats.

Skulle du, med facit i hand, rekommendera någon annan att göra på liknande sätt?
Ja, jag tycker att jag har fått jättefint stöd av Birgitta på SIPU när det kommer till att svara på frågor och ”få till” utbildningen. Även under utbildningsdagarna var det bra uppbackning om tekniken strulade för deltagarna. Jag rekommenderar absolut det här sättet att utbilda sina medarbetare på, just för att man kan få fram de lokala diskussionerna på ett väldigt bra sätt. Ibland kan det givetvis vara bra att höra hur andra verksamheter arbetar, men jag tycker ändå att vi fick med det eftersom det var deltagare från olika verksamheter men inom samma kommun.

Jenny Kullander, kommunalrådssekreterare på KS kansli
Administrativt stöd till kommunstyrelsens- och kommunfullmäktiges ordförande, planerar och organiserar representation, mötessekreterare och registrator.

Jag är jättetacksam att kommunen gjorde denna satsning. Det är en kunskapshöjning som verkligen höjer kvalitén på kommunens arbete.

Hur var din upplevelse av resan mot att bli diplomerad?
Den var spännande! Jag har alltid tyckt om ordning och reda och när jag började registrera för sex år sedan i min dåvarande tjänst som nämndsekreterare så kände jag att jag ville lära mig det ordentligt så jag gjorde rätt och riktigt. Att få gå utbildningen och få lära sig ordentligt var så givande.
Upplevelsen var väldigt bra och det var inspirerande utbildare vilket gjorde det lätt att ställa frågor om man inte förstod. Att Norrköpings kommun satsade så pass så vi hade en egen utbildning var jättebra. Man kände sig trygg att ställa även kanske lite udda frågor som man skulle dragit sig för annars. Det var också bra att vi deltagare kunde ha små avstämningar efter utbildningens slut varje dag, där vi kunde gå igenom vad som tagits upp under dagen. Vår kommuns huvudregistrator Cecilia kunde då också ge oss konkreta förslag på saker i vår egen verksamhet som berörde dagens utbildning. Vi fick en större förståelse helt enkelt.

Vilka förberedelser gjorde du inför tentamen?
Jag läste igenom mina anteckningar och det utskickade material som lyftes på utbildningen tre gånger per vecka till tentamenstillfället som var 3,5 vecka efter utbildningen. Jag läste också igenom boken ”Måste jag diarieföra det här?” som är en utmärkt liten bra-att-ha bok på skrivbordet och där man hittar det mesta som kan dyka upp om man blir osäker. Även den fick vi på utbildningen.

Hur upplevde du tentamenstillfället?
Den gjordes hemifrån och tar sin tid men man gör den i lugn och ro. Det var bra att man fick länk innan så man kunde testa att man kom in på själva tentamensidan. När det var dags så kom länken till själva tentamen och då klickade man bara in sig på den och körde på.  På utbildningen fick vi tips att anteckna på sidan av om det var frågor vi var osäkra på och fortsätta gå igenom hela tentamen för att sedan gå tillbaka till de frågor man noterat. Det var det bästa tipset! Det tar sin tid att gå igenom alla frågor men tar man det lugnt och sansat så är det inga problem.

Vilken känsla har du kring satsningen som gjordes för dig och dina kollegor?
Jag är jättetacksam att kommunen gjorde denna satsning. Det är en kunskapshöjning som verkligen höjer kvalitén på kommunens arbete. Att få göra den tillsammans i en lite större kommun gjorde också att man får ett större kontaktnät. Det här borde vara det sätt kommuner arbetar på, att samla ihop de nya medarbetarna som registrerar och låta dem gå grundkurs tillsammans. Sedan fortsätta årligen eller vartannat år för att få vidareutbilda sig tills man blivit diplomerad registrator. Eller som vi fick göra nu, gå hela utbildningen på fyra dagar och sedan få göra tentamen så man blir diplomerad. Det är en kvalitetsstämpel.

Vad tar du med dig och vilka är fördelarna med att bli diplomerad?
Nu har jag en stolthet och ett större självförtroende i min yrkesroll. Jag har också papper på att jag verkligen kan min sak som registrator och det gör mig mer attraktiv på arbetsmarknaden den dagen jag beslutar att söka mig vidare. Jag har redan blivit kontaktad av flera rekryterare tack vare att jag lagt till att jag är diplomerad registrator i min profil på LinkedIn, så nog har det gjort skillnad!

Grattis Norrköping till alla fina diplomeringar och hurra för er som vågade satsa på er personal!


Vi på SIPU är självfallet väldigt glada över att Norrköping kommuns satsning gav så mycket för alla inblandade. Det finns flera olika sätt att tillskaffa sig utbildning, både individuellt och som grupp. Som organisation finns mycket att hämta hem, på olika sätt.

Läs mer om SIPUs utbildningar inom Registratur och ärendehantering här

Ni vet väl om att SIPU nu har Kompetenskortet där ni går fördelaktigt om ni är 10 personer eller fler som vill gå utbildning hos oss. Bra va!

Smygstarta påsken med kunskap! 20% rabatt på valfri utbildning med koden PÅSKGODIS i kassan*

*Gäller tom 8 april 2024. Kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden.

JUST NU 10% RABATT PÅ ALLA VÅRA E-KURSPAKET MED KODEN JULKLAPP10

Dagar
Timmar
Minuter