Meny Stäng

25 900 kr exkl. moms

23-25 maj 2023, Bryssel
Nollställ

Besöksresa till EU:s institutioner i Bryssel - för controllers

Besöksresan till EUs institutioner i Bryssel riktar sig exklusivt till tidigare och nuvarande deltagare på Statens controllerutbildning och är skräddarsydd för målgruppen, med specifikt utvalda teman och talare.

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email

Under ett antal år erbjöds deltagarna i Statens controllerutbildning en avslutande studieresa till Bryssel och EU:s institutioner. Nu när Ekonomistyrningsverket (ESV) inte längre genomför utbildningsresan i egen regi, har SIPU plockat upp tråden och kommer att erbjuda motsvarande resa 2023 – samma upplägg, samma kursledare!

Därför ska du följa med:

 • Få en gedigen bild av hur EU arbetar och hur beslutsprocessen fungerar i praktiken
 • Öka din kunskap om hur man som myndighet får inflytande på den europeiska spelplanen
 • Få förståelse för innebörd och syfte i de regelverk du berörs av
 • Identifiera nyckelpersoner och ingångar till egna nätverk i Bryssel inom ditt område
 • Träffa andra statliga controllers för fortsatt kontakt och utbyte efter controllerutbildningen

Arbetet inom svenska nationella, regionala och lokala myndigheter styrs till stor del av EU-regler. Första halvåret 2023 innehar Sverige dessutom ordförandeskapet i EU:s ministerråd och stora delar av svensk statsförvaltning berörs och påverkas. Här ställs höga krav på goda kunskaper om hur EU-systemet ser ut och fungerar.

Sveriges ordförandeskap i EU kommer att märkas i hela statsförvaltningen och många anställda kommer att involveras” säger EU-resans mycket uppskattade utbildningsledare Manuela Leijerfelt – läs hela intervjun här!

Besöksresa speciellt framtagen för dig som controller

Du som i din roll på myndigheten kommer i kontakt med EU-relaterade frågor behöver förstå beslutsprocessen inom EU för att kunna bidra till myndighetens strategiska arbete. Som controller arbetar många som stöd till kollegor och enheter som är involverade i EU-processer och för att spetsa din kompetens erbjuder SIPU denna mycket uppskattade besöksresa till EU:s institutioner i Bryssel, specialutformad för controllers. 

 

Sagt om resan: 

För dig som: är controller och har deltagit i Statens controllerutbildning. Eventuella restplatser erbjuds till övriga controllers i statlig tjänst, så anmäl dig gärna även om du inte gått ESVs utbildning.  

Intensivt program för att lära känna EU från insidan

Under den förberedande halvdagsföreläsningen får du möjlighet att fräscha upp kunskaperna om EU:s beslutsvägar, möta medresenärer och diskutera frågeställningar inför besöksprogrammet. Därpå följer två dagars program när vi träffar personer, oftast svenska representanter, på deras arbetsplatser i EU:s centrala institutioner. Vi följer ett ärendes gång genom beslutsprocessen och skaffar oss större förståelse för EU-arbetet från insidan. Vi besöker även Sveriges ständiga representation vid EU samt en lobbyorganisation för att få inblick i kringstående aktörers möjligheter till inflytande.

Detta ingår:

 • Förberedande teoripass samt två dagars program i Bryssel med besök vid EU:s institutioner under ledning av Manuela Leijerfelt
 • Två övernattningar på hotell i centrala Bryssel
 • Två middagar och  två luncher
 • Lokala transporter i Bryssel

Resa till Bryssel samt transport till och från flygplatsen ordnas av deltagaren på egen hand.

Är du intresserad av att bli certifierad EU-projektcontroller?

SIPU erbjuder en utbildningsserie för dig som är redovisningsekonom eller controller och vill stärka din kompetens inom ekonomi i EU-projekt. Se våra övriga utbildningar inom EU-kompetens här

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Besöksresa till EU:s institutioner i Bryssel – för controllers”

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Programmet är skräddarsytt med controllerrollen i åtanke och har talare och representerade enheter som är särskilt intressanta för dig som är controller.

Förberedande teoripass
 • EU:s funktions- och arbetssätt
 • Var kommer vi svenskar in i bilden?
Besök vid Europeiska kommissionen
 • Kommissionens uppdrag och verksamhet i allmänhet – ett generaldirektorats struktur, funktion och arbete
 • Kommissionärens och kabinettets roll och arbetsformer
Besök vid Europaparlamentet
 • Intryck och erfarenheter av arbetet i Europaparlamentet
 • Aktuella frågor
Besök vid Ministerrådet
 • Rådets roll och arbete – sekretariatets stöd till ordförandeskapet
Besök på Sveriges ständiga representation vid EU
 • Sveriges största utlandsbeskickning – organisation och funktion
 • Att som utsänd från departement förhandla för Sveriges räkning
 • Pressfrågor
Besök på en lobbyorganisation
 • Lobbying – påverkansmöjligheter utanför de formella strukturerna
Manuela Leijerfelt Manuela Leijerfelt har lång erfarenhet som utbildare och expertrådgivare kring EU-frågor och leder sedan många år besöksresor till Bryssel och EU:s institutioner. Hon har mer än 20 års erfarenhet av EU:s verksamhet och funktionssätt förvärvad genom arbete i Europeiska kommissionen och Europaparlamentet, såväl som inom svensk statsförvaltning på olika departement och myndigheter samt riksdagen. Manuela har genom åren ansvarat för EU-programmet inom Statens controllerutbildning på uppdrag av ESV och fortsätter nu arrangemanget i SIPU:s regi.
De flesta av våra befintliga utbildningar kan genomföras internt för just din organisation. Vi kan också utarbeta och skräddarsy helt nya utbildningar i samråd med dig om utbildningen inte finns i vårt ordinarie utbildningsutbud.

För organisationer som behöver utbilda en grupp av medarbetare är detta ett sätt att få ut högsta möjliga effekt av utbildningen. Som ofta dessutom ger en lägre kostnad per deltagare.

FÖRDELAR MED ANPASSAD UTBILDNING

 • Utbildningssprogrammet upprättas i samråd med utbildningsledaren och innehållet skräddarsys efter din organisations specifika behov
 • Du bestämmer själv när utbildningen ska genomföras
 • Förlägg utbildningen till egna lokaler, digitalt eller i SIPUs trevliga lokaler i centrala Stockholm
 • Att genomföra utbildningen tillsammans med sina medarbetare skapar gruppkänsla och samhörighet
 • Kostnaden blir ofta lägre per deltagare än för motsvarande öppna utbildningar

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna på [email protected]