Meny Stäng
eu kunskap

Tyvärr finns det inte några nya utbildningsdatum just nu. Du kan alltid beställa våra utbildningar som skräddarsydda.

Är ni fler än 10?

Grundläggande EU-kunskap

Utbildningen grundläggande EU-kunskap skräddarsys för just din organisation och ger en god överblick över hur EU fungerar både i teorin och i praktiken. Fokus ligger på den beställande myndighetens verksamhetsområde vad gäller politik, regelverk, nyckelpersoner och aktuella frågor, liksom medarbetarnas roll och möjligheter till inflytande på den europeiska spelplanen.

Därför ska din organisation boka utbildningen:

  • Ge din organisation en aktuell lägesbild samt ett utvecklingsperspektiv för djupare förståelse av EU:s samarbetsformer och val av lösningar. 
  • Skaffa dig en god överblick över och uppdatera dina kunskaper om EU:s strukturer och processer.
  • Lär dig terminologin i EU-samarbetet samt olika rättsakters och andra dokuments status.
  • Förstå hur din egen myndighet/organisation berörs av EU:s politik och regelverk samt hur du i din roll kan driva frågor och vara med och påverka.

EU:s regelverk påverkar myndigheter på alla nivåer
Arbetet inom svenska nationella, regionala och lokala myndigheter styrs till stor del av EU-regler och en statlig utredning har slagit fast att den omfattande kunskapsbristen om EU:s påverkan på det svenska systemet, hos både folkvalda och tjänstemän, utgör ett stort problem.

Första halvåret 2023 innehade Sverige dessutom ordförandeskapet i EU:s ministerråd vilket ytterligare aktualiserat EU-frågorna och Sveriges roll i unionen.

Med högre kunskap och kompetens om EU stärks förmågan hos tjänstemän och politiker att verka framgångsrikt på EU-arenan och i EU-arbetet hemma. 

För dig som är: handläggare eller chef och
deltar i kommittéer och arbetsgrupper på EU-nivå eller berörs av EU-frågor i arbetet på hemmaplan.

Plats: Utbildningen kan erbjudas på plats hos myndigheten eller i SIPU:s lokaler i Stockholm

En specialutformad heldagsutbildning om EU
Utbildningen går igenom EU:s samarbetsområden, kompetensfördelningen mellan EU och medlemsländerna, EU-institutionernas roll och samspel i lagstiftningsprocessen.

Vi diskuterar var vi svenskar kommer in i den bilden och hur det svenska EU-arbetet bör bedrivas och utvecklas för att på bästa sätt få genomslag för svenska värderingar och intressen. Genomgående ges exempel från den aktuella myndighetens område och de situationer deltagarna behöver behärska.

En bred kompetensutvecklingsinsats på myndigheten ger medarbetarna en gemensam och värdefull grund för att utforma och utföra ett strategiskt EU-arbete. 

Birgitta CTA webb

Kontakta gärna mig om du har några frågor!

Birgitta Andreasen, utbildningsrådgivare
[email protected]
072-724 44 22

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Grundläggande EU-kunskap”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

EU:s funktions- och arbetssätt
  • EU:s samarbetsområden
  • Kompetensfördelningen mellan EU och medlemsländerna
  • EU-institutionernas roll och samspel i lagstiftningsprocessen
Var kommer vi svenskar in i bilden?
  • Hur kan det svenska EU-arbetet bedrivas och utvecklas för att på bästa sätt få genomslag för svenska värderingar och intressen?
  • Exempel från den aktuella myndighetens område
  • Exempel på de situationer deltagarna behöver behärska
Manuela LeijerfeltManuela  Leijerfelt Med lång erfarenhet som utbildare och expertrådgivare kring EU-frågor leder Manuela sedan många år besöksresor till Bryssel och EU:s institutioner. Hon har mer än 20 års erfarenhet av EU:s verksamhet och funktionssätt förvärvad genom arbete i Europeiska kommissionen och Europaparlamentet, såväl som inom svensk statsförvaltning på olika departement och myndigheter, samt i riksdagen.
De flesta av våra befintliga utbildningar kan genomföras internt för just din organisation. Vi kan också utarbeta och skräddarsy helt nya utbildningar i samråd med dig om utbildningen inte finns i vårt ordinarie utbildningsutbud.

För organisationer som behöver utbilda en grupp av medarbetare är detta ett sätt att få ut högsta möjliga effekt av utbildningen. Som ofta dessutom ger en lägre kostnad per deltagare.

FÖRDELAR MED ANPASSAD UTBILDNING

  • Utbildningssprogrammet upprättas i samråd med utbildningsledaren och innehållet skräddarsys efter din organisations specifika behov
  • Du bestämmer själv när utbildningen ska genomföras
  • Förlägg utbildningen till egna lokaler, digitalt eller i SIPUs trevliga lokaler i centrala Stockholm
  • Att genomföra utbildningen tillsammans med sina medarbetare skapar gruppkänsla och samhörighet
  • Kostnaden blir ofta lägre per deltagare än för motsvarande öppna utbildningar

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna på [email protected]

JUST NU 10% RABATT PÅ ALLA VÅRA E-KURSPAKET MED KODEN JULKLAPP10

Dagar
Timmar
Minuter