Meny Stäng
Ledare som samtalar och utvecklas med sina medarbetare

1 950 kr exkl. moms

Nollställ

Förvaltningslagen – introduktion

(4 kundrecensioner)

Lär dig hur förvaltningslagen påverkar dig och din organisation. Denna webbutbildning ger dig en grundlig och pedagogisk genomgång av förvaltningslagen.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Tre anledningar att gå utbildningen

 • Lär dig om serviceskyldighet och samverkan mellan myndigheter
 • Du får kunskap om åtgärder vid försenad handläggning (s.k. dröjsmålstalan)
 • Du får lära dig mer om rutiner för korrekt och effektiv ärendehandläggning

Fler utbildningar inom förvaltning och juridik hittar du här

Målgrupp

Tjänstemän och politiker i offentlig förvaltning samt andra som vill få en introduktion om lagstiftningen och regelverken.

Lär dig grunderna i förvaltningslagen

Förvaltningslagen är grunden för svensk förvaltning och innehåller viktiga principer som berör alla som arbetar i offentlig tjänst.  Denna utbildning ger dig en grundlig och pedagogisk genomgång och introduktion till förvaltningslagen.

Du får bland annat lära dig om vilken serviceskyldighet myndigheter har och även hur samverkan mellan myndigheter kan ske. Du får även lära dig om vilka krav på tolkning och översättning som finns, vilka åtgärder som ska ske vid försenad handläggning och även kunskap om hur beslut kan ändras, överklagas och verkställas. 

Som ett resultat av utbildningen får du även kunskap om myndighetens utredningsansvar och kommunikationsskyldighet.

Webbutbildning på dina villkor – snabbt, smidigt och enkelt

På SIPUs webbutbildningar lär du dig i egen takt och på tider som passar dig, med möjlighet att repetera innehållet. Webbutbildningen om förvaltningslagen består av tolv lektioner, tre tester, två reflektionsövningar och ett sluttest. Utbildningen tar ca 2 timmar att genomföra och som ett resultat av godkänt sluttest får du ett diplom. När du bokar dig får du en länk inom 48 timmar (vardagar). Licensen är personlig och du har tillgång till utbildningen i 3 månader.

Titta gärna på vår inspelning från vår lärplattform.

Läs om SIPUs pedagogiska format webbutbildningar här.

Följ oss även gärna på LinkedIn.

4 recensioner av Förvaltningslagen – introduktion

 1. Pia

 2. Anneli

 3. Anders

 4. Carina

Skriv en recension

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sofia Donner är jurist med specialisering i offentlig rätt och har varit verksam som jurist på ett flertal myndigheter. Hon föreläser frekvent i offentlig rätt med fokus på förvaltningslagen, kommunallagen och offentlighet och sekretess.
Kapitel 1
 • Introduktion till förvaltningslagen Ärendehandläggning i stället för myndighetsutövning
 • Serviceskyldighet och samverkan mellan myndigheter
 • Krav på tolkning och översättning
 • Reflektionsövning
 • Kunskapstestest
Kapitel 2
 • Åtgärder vid försenad handläggning (s.k. dröjsmålstalan)
 • Hur inleds ärenden hos myndigheter?
 • Vilka krav kan ställas på den enskilde?
 • Rutiner för korrekt och effektiv
 • Myndighetens utredningsansvar och kommunikationsskyldighet
 • Reflektionsövning
 • Kunskapstest
Kapitel 3
 • Vad gäller vid rättelse eller ändring av beslut?
 • Vad händer om ett beslut överklagas?
 • När kan man verkställa ett beslut?
 • Tips för att fördjupa kunskaperna ytterligare
 • Kunskapstest
Sluttest och utbildningsintyg När du känner dig redo kan du göra sluttestet. När du har klarat testet och fyllt i utvärderingen låser du upp ditt utbildningsintyg och kan spara ner det på din dator/mobil/platta.
FCG SIPU International AB är medlemmar i Utbildningsföretagen och har ett kvalitetsarbete som godkänts i enlighet med Utbildningsföretagens kriterier för kvalitetsauktorisation.

Utbildningsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med vuxnas lärande och kompetensutveckling. De arbetar för en seriös utbildningsbransch och ställer därför höga krav på sina medlemsföretag. Du som köper utbildning ska känna trygghet när du anlitar en av deras medlemmar.

Distansutbildning

Digitalt klassrum

Gå en hel utbildning och tillgodogör dig viktig kompetensutveckling utan att behöva resa! Som deltagare är du uppkopplad till ett digitalt klassrum där du följer föreläsningar, kan ställa frågor och diskutera med utbildningsledare och andra deltagare.

Vi på SIPU visar dig vägen till det digitala klassrummet och hjälper dig med eventuella ljud/bild-inställningar för att du ska kunna vara med på bästa sätt. I våra digitala klassrum har du självklart lika bra möjlighet att delta interaktivt som i fysiska klassrum. Du kommer att kunna ställa dina frågor till våra ledande experter och och andra deltagare via både chat-funktion och mi​krofon. När det tillämpas kommer du kunna delta i reflektionsövningar och gruppuppgifter i det digitala klassrummet eller i separata digitala grupprum, där du kan dela och skapa material tillsammans med andra.

SIPU genomför vissa utbildningar både i digitalt klassrum och i fysiskt klassrum beroende på vilket datum du väljer som deltagare. Oavsett om du väljer digitalt eller fysiskt klassrum så är innehållet detsamma i utbildningen. Något som skiljer sig åt mellan det fysiska och digitala klassrummet är att dagarna för det digitala klassrummet är lite kortare och med fler kortare pauser, mot det fysiska klassrummet där pauserna är något längre.

Blended Learning

SIPUs utbildningar med Blended Learning (blandade lärmiljöer) är skapade för att du ska hinna befästa och tillämpa dina nya kunskaper, reflektera och återkoppla till utbildningsledare och andra deltagare efter en tid. Utbildningarna består av olika typer av utbildningsformat i en lärkedja, där du förutom datumbestämda digitala och/eller fysiska klassrumstillfällen kan finna textmaterial, filmklipp, och kunskapstester bl.a. – allt för att du som deltagare ska få ut mesta möjliga kompetensutveckling av din utbildning. ​

Webbinarium

SIPUs webbinarium är kortare utbildningar på max en halv dag. Du som deltagare är uppkopplad till ett digitalt klassrum där du kan ställa frågor till utbildningsledaren via chat eller mikrofon. Korta bensträckare, reflektionsövningar och interaktionsmöjligheter gör att du får ut värdefulla uppdateringar inom aktuella områden på kort tid! Webbutbildning På SIPUs webbutbildningar lär du dig i egen takt och på tider som passar dig, med möjlighet att repetera innehållet – snabbt, smidigt och enkelt. Filmer varvas med texter och frågor så att du löpande kan testa dina kunskaper. Utbildningarna tar ca 1-2 timmar att genomföra och du får ett diplom efter godkänt sluttest. Licensen är personlig och du har tillgång till utbildningen i tre månader.

Fysiskt klassrum

På våra utbildningar med tillfällen i fysiskt klassrum genomförs den utbildningsdelen på plats i en lokal i Stockholm. Föreläsningar varvas med praktiska övningar och diskussioner för bästa möjliga inlärning. Fika och lunch ingår i utbildningsavgiften, resa och boende ordnas och bekostas av deltagaren själv.

Skräddarsydd utbildning

Vi erbjuder klassrumsundervisning, upplägg med Blended learning och webbutbildningar, i vår eller i er lärplattform. Det finns många fördelar med utbildning på hemmaplan – bl.a. att fokus kan läggas just er verksamhet och utmaningar, samt prisfördelar om många anställda behöver ta del av en viss utbildning. Dessutom bestämmer ni längd, plats och tidpunkt själva.