Meny Stäng
Person i gul blus med lockigt hår och leende vid betongvägg

12 500 kr exkl. moms

Nollställ

Arkivering - grund

(6 kundrecensioner)

Med ett välordnat arkiv blir det smidigare och enklare att söka information och den moderna tekniken skapar också helt nya möjligheter för arkivhantering. Lär dig hur på denna utbildning om Arkivering.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Fem anledningar att gå utbildningen Arkivering – grund:

 • Lär dig grunderna inom arkivering  och hur ni säkerställer smarta arkiv.
 • Lär dig om arkivbildning, gallring och rensning.
 • Få koll på nya metoder för arkivredovisning och hur du skapar hållbara arkiv.
 • Styr och planera effektivare med dokumentplaner.
 • Målet är att du efter utbildningen med din nya kunskap och praktiska verktyg ska känna dig trygg i att du arbetar lagenligt och effektivt med arkivering.

Lär dig grunderna i arkivering

Lagstiftningen och annat regelverk ställer krav på hur vi ska ta hand om våra arkiv och den moderna tekniken skapar även helt nya möjligheter för arkivhantering. Med ett välordnat arkiv blir det också smidigare och enklare att söka information. Hur möter ni dessa krav och möjligheter på bästa sätt? Dessa frågor ger vi svar på under utbildningen Arkivering – grund.

Arkiv finns i alla typer av organisationer och under denna utbildning ger vi dig de grundläggande kunskaper som du behöver i ditt arbete. 

Som ett resultat av utbildningen ska du självständigt kunna sköta arkivet på en myndighet eller ett företag på ett lagenligt och effektivt sätt.

Målgrupp

Du som arbetar som arkivassistent, arkivredogörare eller som arbetar praktiskt med arkivfrågor och arkivhantering.

Digitalt klassrum – med känslan av att du är på plats

Denna utbildning sker i digitalt klassrum. Du får chansen att lyssna till intressanta föreläsningar, ställa dina frågor till utbildningsledaren och delta aktivt i diskussioner med de andra deltagarna.

Läs mer om SIPUs pedagogiska format för distansundervisning här.
Vid bokning kommer du att få ytterligare instruktioner och inloggningsuppgifter.

Tid: 9.00-15.00

Fler utbildningar om arkiv- och dokumenthantering hittar du här.

Följ oss gärna på LinkedIn.

6 recensioner av Arkivering – grund

 1. Sandra

  Har lärt mig vikten av grundarbetet och att det tar tid!

 2. Susanne

  Fått ett helhetstänket kring vad som krävs för att arbeta med arkiv.

 3. Lina

  Märks att utbildningsledaren vet vad han pratar om. Det verkar så lätt att arkivera och att ta fram en dokumenthanteringsplan m.m. Antar att verkligheten hinner ikapp mig så småningom.

 4. Carina

  Tycker det var bra att Jan tog exempel från verkligheten när han förklarade.

 5. Monica

  Föreläser på ett mycket bra sätt utan att använda svåra ord eller för krångligt. En av de bästa jag har lyssnat på inom detta ämne.

 6. Sofia

  Att man fick med sig helheten från början till slut på ett enkelt sätt även om vissa partier var svårare att förstå för mig. Men en mycket bra utbildning för mig som klivit över från registrator till arkivassistent.

Skriv en recension

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ur utbildningens innehåll:

 • Vad är arkiv? Allmänt om arkiv och författningsöversikt.
 • Hur skapas arkiv? Arkivbildning med sortering och registrering.
 • Gallring och rensning. Vad får vi kasta? Vad måste bevaras? Gallringsbeslut.
 • Hur ska arkiven redovisas? Nya metoder för arkivredovisning.
 • Att skapa hållbara arkiv. Arkivsäkerhet. Krav på material och digitalt bevarande.
 • Effektivare planering och styrning med dokumentplaner.
 
Porträtt av utbildningsledare Lars

Lars Lundqvist är utbildad arkivarie, konsult med egen firma och har lång praktisk erfarenhet av demokratiskt styrda organisationer, från tjänstemannahåll som från politiken. Lars undervisar återkommande kring offentlighet- och sekretessregler samt om informationsförvaltning inom offenlig förvaltning. Lars har universitetsutbildning inom juridik, statsvetenskap och offentlig förvaltning.

De flesta av våra befintliga utbildningar kan genomföras internt för just din organisation. Vi kan också utarbeta och skräddarsy helt nya utbildningar i samråd med dig om utbildningen inte finns i vårt ordinarie utbildningsutbud.

För organisationer som behöver utbilda en grupp av medarbetare är detta ett sätt att få ut högsta möjliga effekt av utbildningen. Som ofta dessutom ger en lägre kostnad per deltagare.

FÖRDELAR MED ANPASSAD UTBILDNING

 • Utbildningssprogrammet upprättas i samråd med utbildningsledaren och innehållet skräddarsys efter din organisations specifika behov
 • Du bestämmer själv när utbildningen ska genomföras
 • Förlägg utbildningen till egna lokaler, digitalt eller i SIPUs trevliga lokaler i centrala Stockholm
 • Att genomföra utbildningen tillsammans med sina medarbetare skapar gruppkänsla och samhörighet
 • Kostnaden blir ofta lägre per deltagare än för motsvarande öppna utbildningar

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna på kundtjanst@sipu.se

FCG SIPU International AB är medlemmar i Utbildningsföretagen och har ett kvalitetsarbete som godkänts i enlighet med Utbildningsföretagens kriterier för kvalitetsauktorisation.

Utbildningsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med vuxnas lärande och kompetensutveckling. De arbetar för en seriös utbildningsbransch och ställer därför höga krav på sina medlemsföretag. Du som köper utbildning ska känna trygghet när du anlitar en av deras medlemmar.

Distansutbildning

Digitalt klassrum

Gå en hel utbildning och tillgodogör dig viktig kompetensutveckling utan att behöva resa! Som deltagare är du uppkopplad till ett digitalt klassrum där du följer föreläsningar, kan ställa frågor och diskutera med utbildningsledare och andra deltagare.

Vi på SIPU visar dig vägen till det digitala klassrummet och hjälper dig med eventuella ljud/bild-inställningar för att du ska kunna vara med på bästa sätt. I våra digitala klassrum har du självklart lika bra möjlighet att delta interaktivt som i fysiska klassrum. Du kommer att kunna ställa dina frågor till våra ledande experter och och andra deltagare via både chat-funktion och mi​krofon. När det tillämpas kommer du kunna delta i reflektionsövningar och gruppuppgifter i det digitala klassrummet eller i separata digitala grupprum, där du kan dela och skapa material tillsammans med andra.

SIPU genomför vissa utbildningar både i digitalt klassrum och i fysiskt klassrum beroende på vilket datum du väljer som deltagare. Oavsett om du väljer digitalt eller fysiskt klassrum så är innehållet detsamma i utbildningen. Något som skiljer sig åt mellan det fysiska och digitala klassrummet är att dagarna för det digitala klassrummet är lite kortare och med fler kortare pauser, mot det fysiska klassrummet där pauserna är något längre.

Blended Learning

SIPUs utbildningar med Blended Learning (blandade lärmiljöer) är skapade för att du ska hinna befästa och tillämpa dina nya kunskaper, reflektera och återkoppla till utbildningsledare och andra deltagare efter en tid. Utbildningarna består av olika typer av utbildningsformat i en lärkedja, där du förutom datumbestämda digitala och/eller fysiska klassrumstillfällen kan finna textmaterial, filmklipp, och kunskapstester bl.a. – allt för att du som deltagare ska få ut mesta möjliga kompetensutveckling av din utbildning. ​

Webbinarium

SIPUs webbinarium är kortare utbildningar på max en halv dag. Du som deltagare är uppkopplad till ett digitalt klassrum där du kan ställa frågor till utbildningsledaren via chat eller mikrofon. Korta bensträckare, reflektionsövningar och interaktionsmöjligheter gör att du får ut värdefulla uppdateringar inom aktuella områden på kort tid! Webbutbildning På SIPUs webbutbildningar lär du dig i egen takt och på tider som passar dig, med möjlighet att repetera innehållet – snabbt, smidigt och enkelt. Filmer varvas med texter och frågor så att du löpande kan testa dina kunskaper. Utbildningarna tar ca 1-2 timmar att genomföra och du får ett diplom efter godkänt sluttest. Licensen är personlig och du har tillgång till utbildningen i tre månader.

Fysiskt klassrum

På våra utbildningar med tillfällen i fysiskt klassrum genomförs den utbildningsdelen på plats i en lokal i Stockholm. Föreläsningar varvas med praktiska övningar och diskussioner för bästa möjliga inlärning. Fika och lunch ingår i utbildningsavgiften, resa och boende ordnas och bekostas av deltagaren själv.

Skräddarsydd utbildning

Vi erbjuder klassrumsundervisning, upplägg med Blended learning och webbutbildningar, i vår eller i er lärplattform. Det finns många fördelar med utbildning på hemmaplan – bl.a. att fokus kan läggas just er verksamhet och utmaningar, samt prisfördelar om många anställda behöver ta del av en viss utbildning. Dessutom bestämmer ni längd, plats och tidpunkt själva.