Meny Stäng

8 500 kr exkl. moms

Nollställ

Avtalsförvaltning i praktiken

(6 kundrecensioner)

På denna utbildning lär du dig hur du arbetar strategiskt och målinriktat med avtalsförvaltning. På så sätt kan du skapa förutsättningar för bra leveranser under hela avtalstiden och lyckade upphandlingar när det är dags på nytt.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Tre anledningar att gå utbildningen om avtalsförvaltning:

 • Lär dig hur avtalsförvaltningen får störst effekt
 • Förstå hur du bättre kan konkretisera roller, arbetsfördelning och ansvar
 • Dra nytta av samverkan mellan avtalsförvaltning och upphandling – för goda affärer

Strategisk och målinriktad avtalsförvaltning – för säkra affärer

Genom att arbeta strategiskt med avtalsförvaltning ser du till att kvaliteten på utförda varor eller tjänster håller avtalad nivå. Du säkerställer även att skattemedel används på bästa möjliga sätt. Dessutom bidrar det till att lättare uppnå verksamhetsmålen och genom att följa upp ingångna avtal säkerställer du en affärsmässig relation mellan upphandlare och leverantör.

De flesta är överens om vikten av att följa upp och ha god kontroll över ingångna avtal. Trots det åsidosätter många ofta det i praktiken, vilket ökar risken för bristande leveranser och lagbrott i form av otillåtna direktupphandlingar. 

Under denna utbildning får du kunskapen och verktygen du behöver för att kunna arbeta strategiskt och målinriktat med avtalsförvaltning. Därmed kan du skapa förutsättningar för bra leveranser under hela avtalstiden och även lyckade upphandlingar när det är dags på nytt.

Målgrupp

Upphandlare, upphandlingschefer, inköpare, inköpscontrollers, inköpschefer, kategoriansvariga, avtalsförvaltare, avtalscontrollers och även andra som arbetar med avtalsförvaltning.

Digitalt klassrum – med känslan av att du är på plats

Denna utbildning sker i digitalt klassrum. Läs om SIPUs pedagogiska format för distansundervisning här.
Vid bokning kommer du att få ytterligare instruktioner och inloggningsuppgifter.

Tid: 09.00 – 15.00

Sagt av tidigare deltagare:

”Riktigt bra, nu har jag större förståelse för hur avtalsförvaltningen ska gå till.”

Fler utbildningar inom offentlig upphandling hittar du här.

Följ oss gärna på LinkedIn.

6 recensioner av Avtalsförvaltning i praktiken

 1. Thomas

  Nu vet jag fördelarna med avtalsuppföljning och hur det kan gynna verksamheten.

 2. Ellinor

  Jag har fått metoder och idéer för att förbättra vår avtalsförvaltning

 3. Janna

  Har lärt mig att hålla en lagom ambitionsnivå för avtalsförvaltningen dvs att strukturerar upp de avtal vi har och bestämma hur de ska förvaltas. Vi är precis i början av vår resa för att skapa struktur och just detta gav mycket input och inspiration.

 4. Charlotte

  Jättebra med en pigg glad och tydlig utbildningsledare. Lättare att hålla uppe koncentrationen – särskilt när det är webbutbildning.

 5. Gunilla

  Det var mycket matnyttigt. Jag hade önskat några fler handfasta/konkreta tips på uppföljningsaktiviteter och gärna inspel om hur man loggar bevakar och följer upp sin uppföljning på ett smidigt sätt så man också kan visa aggregerat vad för uppföljning man gör.

 6. Christina

  Väldigt duktig inkluderande och inkännande föreläsare

Skriv en recension

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ur utbildningens innehåll:

 • Vad är avtalsförvaltning?
 • Syftet med avtalsförvaltning
 • Organisation – vem ska ansvara för vad?
 • När är det lämpligt att avtalsförvaltningen är centraliserad respektive decentraliserad? När är det bäst med en kombination?
 • Avtalsuppföljning – hur och vad?
 • Olika ambitionsnivåer: »hygiennivå«, avancerad, partnerskap
 • Arbetsnivåer: operativ, kommersiell och strategisk avtalsförvaltning
 • Lämpliga sanktioner vid bristande leveranser
 • Så förbereds avtalsförvaltningen redan under upphandlingen
 • Avtalsförvaltningens roll inför nästa upphandling
 • Hur kan du se till att avtalsförvaltningen kommer till sin rätt? Förändringsledning, beteendeförändring och systemstöd
Johan Söderberg är upphandlingskonsult med stor erfarenhet av omställningsprojekt och förändringsledning inom inköps- och upphandlingsområdet. Johan har arbetat både operativt och strategiskt med offentlig upphandling och inköp, men har även en bakgrund från privat upphandlingsarbete. Med en affärsjuridisk magisterexamen i grunden har han en gedigen förståelse för såväl upphandlingsrätt som avtalsrätt.
De flesta av våra befintliga utbildningar kan genomföras internt för just din organisation. Vi kan också utarbeta och skräddarsy helt nya utbildningar i samråd med dig om utbildningen inte finns i vårt ordinarie utbildningsutbud.

För organisationer som behöver utbilda en grupp av medarbetare är detta ett sätt att få ut högsta möjliga effekt av utbildningen. Som ofta dessutom ger en lägre kostnad per deltagare.

FÖRDELAR MED ANPASSAD UTBILDNING

 • Utbildningssprogrammet upprättas i samråd med utbildningsledaren och innehållet skräddarsys efter din organisations specifika behov
 • Du bestämmer själv när utbildningen ska genomföras
 • Förlägg utbildningen till egna lokaler, digitalt eller i SIPUs trevliga lokaler i centrala Stockholm
 • Att genomföra utbildningen tillsammans med sina medarbetare skapar gruppkänsla och samhörighet
 • Kostnaden blir ofta lägre per deltagare än för motsvarande öppna utbildningar

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna på kundtjanst@sipu.se

FCG SIPU International AB är medlemmar i Utbildningsföretagen och har ett kvalitetsarbete som godkänts i enlighet med Utbildningsföretagens kriterier för kvalitetsauktorisation.

Utbildningsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med vuxnas lärande och kompetensutveckling. De arbetar för en seriös utbildningsbransch och ställer därför höga krav på sina medlemsföretag. Du som köper utbildning ska känna trygghet när du anlitar en av deras medlemmar.

Distansutbildning

Digitalt klassrum

Gå en hel utbildning och tillgodogör dig viktig kompetensutveckling utan att behöva resa! Som deltagare är du uppkopplad till ett digitalt klassrum där du följer föreläsningar, kan ställa frågor och diskutera med utbildningsledare och andra deltagare.

Vi på SIPU visar dig vägen till det digitala klassrummet och hjälper dig med eventuella ljud/bild-inställningar för att du ska kunna vara med på bästa sätt. I våra digitala klassrum har du självklart lika bra möjlighet att delta interaktivt som i fysiska klassrum. Du kommer att kunna ställa dina frågor till våra ledande experter och och andra deltagare via både chat-funktion och mi​krofon. När det tillämpas kommer du kunna delta i reflektionsövningar och gruppuppgifter i det digitala klassrummet eller i separata digitala grupprum, där du kan dela och skapa material tillsammans med andra.

SIPU genomför vissa utbildningar både i digitalt klassrum och i fysiskt klassrum beroende på vilket datum du väljer som deltagare. Oavsett om du väljer digitalt eller fysiskt klassrum så är innehållet detsamma i utbildningen. Något som skiljer sig åt mellan det fysiska och digitala klassrummet är att dagarna för det digitala klassrummet är lite kortare och med fler kortare pauser, mot det fysiska klassrummet där pauserna är något längre.

Blended Learning

SIPUs utbildningar med Blended Learning (blandade lärmiljöer) är skapade för att du ska hinna befästa och tillämpa dina nya kunskaper, reflektera och återkoppla till utbildningsledare och andra deltagare efter en tid. Utbildningarna består av olika typer av utbildningsformat i en lärkedja, där du förutom datumbestämda digitala och/eller fysiska klassrumstillfällen kan finna textmaterial, filmklipp, och kunskapstester bl.a. – allt för att du som deltagare ska få ut mesta möjliga kompetensutveckling av din utbildning. ​

Webbinarium

SIPUs webbinarium är kortare utbildningar på max en halv dag. Du som deltagare är uppkopplad till ett digitalt klassrum där du kan ställa frågor till utbildningsledaren via chat eller mikrofon. Korta bensträckare, reflektionsövningar och interaktionsmöjligheter gör att du får ut värdefulla uppdateringar inom aktuella områden på kort tid! Webbutbildning På SIPUs webbutbildningar lär du dig i egen takt och på tider som passar dig, med möjlighet att repetera innehållet – snabbt, smidigt och enkelt. Filmer varvas med texter och frågor så att du löpande kan testa dina kunskaper. Utbildningarna tar ca 1-2 timmar att genomföra och du får ett diplom efter godkänt sluttest. Licensen är personlig och du har tillgång till utbildningen i tre månader.

Fysiskt klassrum

På våra utbildningar med tillfällen i fysiskt klassrum genomförs den utbildningsdelen på plats i en lokal i Stockholm. Föreläsningar varvas med praktiska övningar och diskussioner för bästa möjliga inlärning. Fika och lunch ingår i utbildningsavgiften, resa och boende ordnas och bekostas av deltagaren själv.

Skräddarsydd utbildning

Vi erbjuder klassrumsundervisning, upplägg med Blended learning och webbutbildningar, i vår eller i er lärplattform. Det finns många fördelar med utbildning på hemmaplan – bl.a. att fokus kan läggas just er verksamhet och utmaningar, samt prisfördelar om många anställda behöver ta del av en viss utbildning. Dessutom bestämmer ni längd, plats och tidpunkt själva.