Meny Stäng
Hög av papper som ska diarieföras

12 500 kr exkl. moms

Nollställ

Diarieföring - grund

(5 kundrecensioner)

Som registrator behöver du veta hur diariet kan användas på ett effektivt sätt i en modern förvaltning. Du måste också ha kunskap om den lagstiftning som gäller. Detta för att du ska kunna göra korrekta bedömningar i ditt arbete.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Tre anledningar att gå utbildningen Diarieföring – grund:

 • Du får grundläggande kunskaper om hur diarieföringen fungerar i en modern förvaltning.
 • Du lär dig även arbetsmomenten – steg för steg – i hela diarieföringsprocessen.
 • Som ett resultat av genomgången utbildning kan du självständigt genomföra grundläggande diarieföringsuppgifter.

Lär dig grunderna i korrekt diarieföring

Som registrator behöver du ha mycket god kunskap om de olika arbetsmomenten och även den lagstiftning som gäller för att kunna göra korrekta bedömningar i ditt arbete.

Vi erbjuder dig i utbildningen Diarieföring – grund relevant grundkunskap och en god förståelse för hur diariet kan användas på ett effektivt och säkert sätt i en modern förvaltning.

Dessutom är Offentlighetsprincipen en viktig del och vi går även igenom grunderna i denna – något som till exempel är särskilt betydelsefull i ditt möte med allmänheten och journalistkåren.

  Målgrupp

  Registratorer, dokumentcontrollers, informationscontrollers och andra som ska arbeta med diarieföring

  Digitalt klassrum – med känslan av att du är på plats

  Läs om SIPUs pedagogiska format för distansutbildning här.

  Tid: 9.00-15.00

  Vid bokning kommer du att få ytterligare instruktioner och även inloggningsuppgifter.

  Diplomerad registrator – få ett kvitto på din kompetens

  Diarieföring – grund är en av delutbildningarna som du behöver för att bli diplomerad registrator. Går du denna utbildning samt Diarieföring – fördjupning samt Offentlighet och sekretess för registratorer har du möjlighet att skriva tentamen. Vi anordnar utbildningarna flera gånger per termin. Läs mer här.

  Fler utbildningar inom registratur och ärendehantering hittar du här.

  Följ oss även gärna på LinkedIn.

  5 recensioner av Diarieföring – grund

  1. Eva-lena

   Jag har lärt mig hur jag ska tänka när jag bedömer om det ska diarieföras eller ej.

  2. Patrik

   Fick en kalldusch över hur långt efter vår kommun var efter alla andra aktörer när det kom till diarieföring (och ärendehantering överlag) varpå vi nu verkligen måste ta tag i detta. Jag kommer ta med mina tankar och föra en dialog med kommunledningen för att se till att organisationen kommer på banan. Således jobbigt med kalldusch men ack så nödvändigt!

  3. Christer

   Har fått en annan syn på initierat av. Vi har tidigare där angett vem vi fått första handlingen ifrån/vem som uppmärksammade oss på ärendet (typ advokat) istället för den som faktiskt initierat (klienten)

  4. Cecilia

   Utbildningsledaren är trevlig och kunnig. Hade många exempel från verkligheten gjorde att det var både kul och intressant att lyssna.

  5. Sandra

   Väldigt kunnig utbildningsledaresom svarade bra och konkret på allas frågor. Hade många exempel från sin egen erfarenhet att ta som exempel. Tydlig och klar.

  Skriv en recension

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Ur utbildningens innehåll:

  • Grunderna för ett effektivt registratorsarbete
  • Varför ska vi diarieföra? Nyttan och lagens krav
  • Offentlighetsprincipens grunder
  • Posthantering - även e-postproblematiken i diarieföringen
  • Vad och hur ska vi diarieföra?
  • Klassificeringsstruktur/dossiéplan
  • Avslut av ärenden
  • Arkivering och förvaring av handlingar
  Jan Appelquist är arkivarie med mångårig erfarenhet som konsult och utbildare. Han har ansvarat för SIPU:s kurser om arkivering och diarieföring sedan 1986, och leder diarieförings- och arkiveringskurserna på grund-, fördjupnings- och diplomeringsnivå samt diarieförings och arkiveringskurser för chefer. Jan är också ansvarig för och leder olika utbildningar om dokumenthantering. Han genomför ofta uppdragsutbildningar på olika statliga och kommunala myndigheter samt är författare till boken Dokumenthantering i informationsförvaltningen – en handbok.

  Gabriella Grindbo är diplomerad registrator med lång erfarenhet av arbete inom den offentliga sektorn. Hon arbetar som registrator och arkivsamordnare i ett kommunalt bolag och leder utbildningar i informationsförvaltning och dokumenthantering. Gabriella är ett nytillskott som utbildningsledare för SIPU:s utbildningar under området arkiv och registratur. Hon är i grunden utbildad mellanösternvetare med inriktning mot statsvetenskap och arabiska.
  De flesta av våra befintliga utbildningar kan genomföras internt för just din organisation. Vi kan också utarbeta och skräddarsy helt nya utbildningar i samråd med dig om utbildningen inte finns i vårt ordinarie utbildningsutbud.

  För organisationer som behöver utbilda en grupp av medarbetare är detta ett sätt att få ut högsta möjliga effekt av utbildningen. Som ofta dessutom ger en lägre kostnad per deltagare.

  FÖRDELAR MED ANPASSAD UTBILDNING

  • Utbildningssprogrammet upprättas i samråd med utbildningsledaren och innehållet skräddarsys efter din organisations specifika behov
  • Du bestämmer själv när utbildningen ska genomföras
  • Förlägg utbildningen till egna lokaler, digitalt eller i SIPUs trevliga lokaler i centrala Stockholm
  • Att genomföra utbildningen tillsammans med sina medarbetare skapar gruppkänsla och samhörighet
  • Kostnaden blir ofta lägre per deltagare än för motsvarande öppna utbildningar

  Vill du veta mer?

  Kontakta oss gärna på kundtjanst@sipu.se

  FCG SIPU International AB är medlemmar i Utbildningsföretagen och har ett kvalitetsarbete som godkänts i enlighet med Utbildningsföretagens kriterier för kvalitetsauktorisation.

  Utbildningsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med vuxnas lärande och kompetensutveckling. De arbetar för en seriös utbildningsbransch och ställer därför höga krav på sina medlemsföretag. Du som köper utbildning ska känna trygghet när du anlitar en av deras medlemmar.

  Distansutbildning

  Digitalt klassrum

  Gå en hel utbildning och tillgodogör dig viktig kompetensutveckling utan att behöva resa! Som deltagare är du uppkopplad till ett digitalt klassrum där du följer föreläsningar, kan ställa frågor och diskutera med utbildningsledare och andra deltagare.

  Vi på SIPU visar dig vägen till det digitala klassrummet och hjälper dig med eventuella ljud/bild-inställningar för att du ska kunna vara med på bästa sätt. I våra digitala klassrum har du självklart lika bra möjlighet att delta interaktivt som i fysiska klassrum. Du kommer att kunna ställa dina frågor till våra ledande experter och och andra deltagare via både chat-funktion och mi​krofon. När det tillämpas kommer du kunna delta i reflektionsövningar och gruppuppgifter i det digitala klassrummet eller i separata digitala grupprum, där du kan dela och skapa material tillsammans med andra.

  SIPU genomför vissa utbildningar både i digitalt klassrum och i fysiskt klassrum beroende på vilket datum du väljer som deltagare. Oavsett om du väljer digitalt eller fysiskt klassrum så är innehållet detsamma i utbildningen. Något som skiljer sig åt mellan det fysiska och digitala klassrummet är att dagarna för det digitala klassrummet är lite kortare och med fler kortare pauser, mot det fysiska klassrummet där pauserna är något längre.

  Blended Learning

  SIPUs utbildningar med Blended Learning (blandade lärmiljöer) är skapade för att du ska hinna befästa och tillämpa dina nya kunskaper, reflektera och återkoppla till utbildningsledare och andra deltagare efter en tid. Utbildningarna består av olika typer av utbildningsformat i en lärkedja, där du förutom datumbestämda digitala och/eller fysiska klassrumstillfällen kan finna textmaterial, filmklipp, och kunskapstester bl.a. – allt för att du som deltagare ska få ut mesta möjliga kompetensutveckling av din utbildning. ​

  Webbinarium

  SIPUs webbinarium är kortare utbildningar på max en halv dag. Du som deltagare är uppkopplad till ett digitalt klassrum där du kan ställa frågor till utbildningsledaren via chat eller mikrofon. Korta bensträckare, reflektionsövningar och interaktionsmöjligheter gör att du får ut värdefulla uppdateringar inom aktuella områden på kort tid! Webbutbildning På SIPUs webbutbildningar lär du dig i egen takt och på tider som passar dig, med möjlighet att repetera innehållet – snabbt, smidigt och enkelt. Filmer varvas med texter och frågor så att du löpande kan testa dina kunskaper. Utbildningarna tar ca 1-2 timmar att genomföra och du får ett diplom efter godkänt sluttest. Licensen är personlig och du har tillgång till utbildningen i tre månader.

  Fysiskt klassrum

  På våra utbildningar med tillfällen i fysiskt klassrum genomförs den utbildningsdelen på plats i en lokal i Stockholm. Föreläsningar varvas med praktiska övningar och diskussioner för bästa möjliga inlärning. Fika och lunch ingår i utbildningsavgiften, resa och boende ordnas och bekostas av deltagaren själv.

  Skräddarsydd utbildning

  Vi erbjuder klassrumsundervisning, upplägg med Blended learning och webbutbildningar, i vår eller i er lärplattform. Det finns många fördelar med utbildning på hemmaplan – bl.a. att fokus kan läggas just er verksamhet och utmaningar, samt prisfördelar om många anställda behöver ta del av en viss utbildning. Dessutom bestämmer ni längd, plats och tidpunkt själva.