Meny Stäng
Person i korridor ler och håller i papper

10 800 kr exkl. moms

Nollställ

Offentlighet och sekretess för jurister och kvalificerade handläggare

(8 kundrecensioner)

Har du rätt metodstöd för att ta myndighetsbeslut i frågor rörande offentlighet och sekretess? Gå igenom tolkning, gränsdragning, aktuella rättsfall och tillämpning av OSL under denna utbildning.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Fem anledningar att gå utbildningen

 • Offentlighetsprincipen – lär dig vilka handlingar och uppgifter som omfattas
 • Få koll på registrering och även utlämnande av allmän handling
 • Öka din kunskap om offentlighets- och sekretesslagens uppbyggnad
 • Få en genomgång av sekretessbrytande regler
 • Lär dig om myndighetsbeslut och att också ställa upp förbehåll

Uppdatera och fördjupa dina kunskaper om offentlighet och sekretess

Offentlighetsprincipen är en av hörnstenarna i svensk offentlig rätt. Under denna utbildning får du möjligheten att fördjupa dig i reglerna kring denna princip och samtidigt uppdatera dig på de aktuella förändringarna som skett i offentlighets- och sekretesslagen. Vi inleder utbildningen med bland annat en repetition av de grundläggande bestämmelserna inom offentlighet och sekretess. Därefter går vi igenom metodiken som också ligger till grund för sekretessprövningen. Den senare delen av utbildningen ägnar vi även åt formulering av myndighetsbeslut och uppställande av förbehåll.

Utbildningen välkomnar dig som ska arbeta med att fatta myndighetsbeslut i sekretessärenden, och även dig som på ett eller annat sätt arbetar med dessa frågor på ett strategiskt plan. Under utbildningen får du en god uppdatering inom området samt en fördjupad kunskap om aktuella rättsfall och praxis inom offentlighets- och sekretesslagstiftning. Du får dessutom ledning i hur du ska göra sekretessbedömningar och vilken tid du har på dig.

Målgrupp

Jurister och kvalificerade handläggare.

Digitalt klassrum – med känslan av att du är på plats

Läs om SIPUs pedagogiska format för distansutbildning här.

Vid bokning kommer du att få ytterligare instruktioner och inloggningsuppgifter.

Tid:
Dag 1 kl. 09.30 – 16.30
Dag 2 kl. 09.00 – 16.00

Sagt om utbildningen av tidigare deltagare

Fler av SIPUs utbildningar inom juridik hittar du här.

Följ oss gärna på LinkedIn.

8 recensioner av Offentlighet och sekretess för jurister och kvalificerade handläggare

 1. Elisabeth

  Kunnig och engagerande föreläsare.

 2. Malin

  Ett bra sätt att lära sig på med digitalt klassrum – där man kan ställa frågor när man kommer på dessa. Vi var lagom många för att det skulle fungera tycker jag.

 3. Johanna

  Med utbildningen har jag fått mer självförtroende vid offentlighet- och sekretessfrågor.

 4. Joel

  Mycket bra lärare och bra och tydlig undervisning

 5. Madeleine

  Bra innehåll. Mkt bra föreläsare och fint genomfört!

 6. Christel

  Mycket bra och mycket pedagogiskt

 7. David

  Jag fick en bra samlad bild av offentlighet och sekretess och så att säga knyta ihopsäcken.

 8. Annika

  Mycket bra innehåll och bra föreläsare!

Skriv en recension

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ur programmet:

 • Offentlighetsprincipen – vilka handlingar och uppgifter omfattas?
 • Begreppet allmän handling och vad gäller för nya tekniska medier
 • Registrering och utlämnande av allmän handling
 • Offentlighets- och sekretesslagens uppbyggnad
 • Nyheter och förändringar i sekretessreglerna
 • Sekretessbrytande regler
 • Myndighetsbeslut och att ställa upp förbehåll
 • Reglera vårdansvar i myndighetens arbetsordning.

Karl Holm är jurist och arbetar som regionkanslichef inom Polismyndigheten. Han har många års erfarenhet av undervisning inom polisen inom flera rättsområden, samt föreläser om offentlighet och sekretess, bl.a. på den nationella åklagarutbildningen. Karl är en mycket uppskattad föreläsare, som får högsta betyg av våra deltagare.

 
De flesta av våra befintliga utbildningar kan genomföras internt för just din organisation. Vi kan också utarbeta och skräddarsy helt nya utbildningar i samråd med dig om utbildningen inte finns i vårt ordinarie utbildningsutbud.

För organisationer som behöver utbilda en grupp av medarbetare är detta ett sätt att få ut högsta möjliga effekt av utbildningen. Som ofta dessutom ger en lägre kostnad per deltagare.

FÖRDELAR MED ANPASSAD UTBILDNING

 • Utbildningssprogrammet upprättas i samråd med utbildningsledaren och innehållet skräddarsys efter din organisations specifika behov
 • Du bestämmer själv när utbildningen ska genomföras
 • Förlägg utbildningen till egna lokaler, digitalt eller i SIPUs trevliga lokaler i centrala Stockholm
 • Att genomföra utbildningen tillsammans med sina medarbetare skapar gruppkänsla och samhörighet
 • Kostnaden blir ofta lägre per deltagare än för motsvarande öppna utbildningar

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna på kundtjanst@sipu.se

FCG SIPU International AB är medlemmar i Utbildningsföretagen och har ett kvalitetsarbete som godkänts i enlighet med Utbildningsföretagens kriterier för kvalitetsauktorisation.

Utbildningsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med vuxnas lärande och kompetensutveckling. De arbetar för en seriös utbildningsbransch och ställer därför höga krav på sina medlemsföretag. Du som köper utbildning ska känna trygghet när du anlitar en av deras medlemmar.

Distansutbildning

Digitalt klassrum

Gå en hel utbildning och tillgodogör dig viktig kompetensutveckling utan att behöva resa! Som deltagare är du uppkopplad till ett digitalt klassrum där du följer föreläsningar, kan ställa frågor och diskutera med utbildningsledare och andra deltagare.

Vi på SIPU visar dig vägen till det digitala klassrummet och hjälper dig med eventuella ljud/bild-inställningar för att du ska kunna vara med på bästa sätt. I våra digitala klassrum har du självklart lika bra möjlighet att delta interaktivt som i fysiska klassrum. Du kommer att kunna ställa dina frågor till våra ledande experter och och andra deltagare via både chat-funktion och mi​krofon. När det tillämpas kommer du kunna delta i reflektionsövningar och gruppuppgifter i det digitala klassrummet eller i separata digitala grupprum, där du kan dela och skapa material tillsammans med andra.

SIPU genomför vissa utbildningar både i digitalt klassrum och i fysiskt klassrum beroende på vilket datum du väljer som deltagare. Oavsett om du väljer digitalt eller fysiskt klassrum så är innehållet detsamma i utbildningen. Något som skiljer sig åt mellan det fysiska och digitala klassrummet är att dagarna för det digitala klassrummet är lite kortare och med fler kortare pauser, mot det fysiska klassrummet där pauserna är något längre.

Blended Learning

SIPUs utbildningar med Blended Learning (blandade lärmiljöer) är skapade för att du ska hinna befästa och tillämpa dina nya kunskaper, reflektera och återkoppla till utbildningsledare och andra deltagare efter en tid. Utbildningarna består av olika typer av utbildningsformat i en lärkedja, där du förutom datumbestämda digitala och/eller fysiska klassrumstillfällen kan finna textmaterial, filmklipp, och kunskapstester bl.a. – allt för att du som deltagare ska få ut mesta möjliga kompetensutveckling av din utbildning. ​

Webbinarium

SIPUs webbinarium är kortare utbildningar på max en halv dag. Du som deltagare är uppkopplad till ett digitalt klassrum där du kan ställa frågor till utbildningsledaren via chat eller mikrofon. Korta bensträckare, reflektionsövningar och interaktionsmöjligheter gör att du får ut värdefulla uppdateringar inom aktuella områden på kort tid! Webbutbildning På SIPUs webbutbildningar lär du dig i egen takt och på tider som passar dig, med möjlighet att repetera innehållet – snabbt, smidigt och enkelt. Filmer varvas med texter och frågor så att du löpande kan testa dina kunskaper. Utbildningarna tar ca 1-2 timmar att genomföra och du får ett diplom efter godkänt sluttest. Licensen är personlig och du har tillgång till utbildningen i tre månader.

Fysiskt klassrum

På våra utbildningar med tillfällen i fysiskt klassrum genomförs den utbildningsdelen på plats i en lokal i Stockholm. Föreläsningar varvas med praktiska övningar och diskussioner för bästa möjliga inlärning. Fika och lunch ingår i utbildningsavgiften, resa och boende ordnas och bekostas av deltagaren själv.

Skräddarsydd utbildning

Vi erbjuder klassrumsundervisning, upplägg med Blended learning och webbutbildningar, i vår eller i er lärplattform. Det finns många fördelar med utbildning på hemmaplan – bl.a. att fokus kan läggas just er verksamhet och utmaningar, samt prisfördelar om många anställda behöver ta del av en viss utbildning. Dessutom bestämmer ni längd, plats och tidpunkt själva.