Meny Stäng

7 500 kr exkl. moms

18 mars 2024, distans via zoom
7 okt 2024, distans via zoom

Offentlighet och sekretess – fokus säkerhet

Offentlighet och sekretess med fokus på säkerhet är utbildningen för dig som arbetar med och tar beslut i OSL-relaterade frågor och vill fördjupa dina kunskaper om OSL utifrån ett säkerhetsperspektiv. Dessutom vittnar många förvaltningar om att omfattande och komplexa utlämningsärenden har ökat i antal, och vi söker vägledning från rättspraxis hur man hanterar komplicerade utlämningsärenden på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Tre anledningar att gå utbildningen: 

 • Känn dig trygg i din tolkning av OSL utifrån ett säkerhetsperspektiv.
 • Vägledande rättspraxis för effektiv och rättssäker hantering av exempelvis utrikessekretess, försvarssekretess, förundersökningssekretess, och sekretess gällande säkerhets- och bevakningsåtgärd.
 • Uppdatering om aktuella lagförändringar gällande tryck- och yttrandefrihetsbrott. 

OSL och säkerhet

Säkerhetsfrågorna har kommit allt högre upp på agendan de senaste åren, och detta har ytterligare skärpts i samband med förändrat säkerhetsläge i Europa under inledningen av 2022. Det är viktigt att du som arbetar i olika roller med OSL och utlämningsärenden känner dig trygg med bl.a. den praktiska gränsdragning gentemot säkerhetsskyddslagen, säkerhetsskyddade handlingar och försvarssekretess. Dessutom diskuteras numer nya tryck- och yttrandefrihetsbrott såsom utlandsspioneri samt obehörig befattning med hemlig uppgift och vårdslöshet med hemlig uppgift ingår.

 

För dig som är: jurist, handläggare, informationscontroller/registrator, chef, eller i annan roll berörs av området. Grundläggande kunskaper om OSL krävs för att på bästa sätt kunna ta till dig utbildningens innehåll.

Vad säger rättspraxis? 

Utbildningen är en fördjupningsdag som vänder sig till dig som redan gått någon av SIPUs utbildningar om OSL för jurister eller registratorer, eller har motsvarande goda grundkunskaper om implementering av OSL. Vi fokuserar på praktiska exempel och rättsfall, och med dig från utbildningen får du en rättsfallslista.

Tid: kl. 09.30 – 14.30

 

Andra SIPU utbildningar om offentlighet och sekretess

Mer utbildning inom området Förvaltning och juridik
Mer utbildning inom området Registratur och ärendehantering

Birgitta CTA webb

Kontakta mig gärna om du har några frågor!

Birgitta Andreasen, utbildningsrådgivare
[email protected]
072-724 44 22

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Offentlighet och sekretess – fokus säkerhet”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OSL ur ett säkerhetsperspektiv
 • OSL och säkerhetsskydd
 • Säkerhetsskyddade handlingar – vad innebär kraven?
 • Försvarssekretess – exempel på tillämpning i praktiken
 • Nya tryck- och yttrandefrihetsbrott kan komma i grundlagsändring efter valet – vad innebär dessa?
Hantering av komplexa utlämningsärenden
 • Juridisk hantering av omfattande utlämningar – legala förutsättningar och praktisk tillämpning
 • Gränsdragning och bemötande vid komplexa förfrågningar – effektiv och rättssäker hantering
Sofia Donner är jurist och föreläsare med specialisering i offentlig rätt. Hon har arbetat flera år på domstol, senast som domare, där hon bla utbildat nyanställda i offentlighet och sekretess under flera års tid. Hon har föreläst i offentlighet och sekretess, förvaltningslagen och GDPR sedan 2016. Hon arbetar för närvarande som senior bolagsjurist på Telia med GDPR samt offentlighet och sekretess.  

Digitalt klassrum – med känslan av att du är på plats

Gå en hel utbildning och tillgodogör dig viktig kompetensutveckling utan att behöva resa! Som deltagare är du uppkopplad till ett digitalt klassrum där du följer föreläsningar, kan ställa frågor och diskutera med utbildningsledare och andra deltagare.   Vi på SIPU visar dig vägen till det digitala klassrummet och hjälper dig med eventuella ljud/bild-inställningar för att du ska kunna vara med på bästa sätt. I våra digitala klassrum har du självklart lika bra möjlighet att delta interaktivt som i fysiska klassrum. Du kommer att kunna ställa dina frågor till våra ledande experter och och andra deltagare via både chat-funktion och mikrofon. När det tillämpas kommer du kunna delta i reflektionsövningar och gruppuppgifter i det digitala klassrummet eller i separata digitala grupprum, där du kan dela och skapa material tillsammans med andra.   Vid bokning kommer du att få ytterligare instruktioner och inloggningsuppgifter.
De flesta av våra befintliga utbildningar kan genomföras internt för just din organisation. Vi kan också utarbeta och skräddarsy helt nya utbildningar i samråd med dig om utbildningen inte finns i vårt ordinarie utbildningsutbud.

För organisationer som behöver utbilda en grupp av medarbetare är detta ett sätt att få ut högsta möjliga effekt av utbildningen. Som ofta dessutom ger en lägre kostnad per deltagare.

FÖRDELAR MED ANPASSAD UTBILDNING

 • Utbildningssprogrammet upprättas i samråd med utbildningsledaren och innehållet skräddarsys efter din organisations specifika behov
 • Du bestämmer själv när utbildningen ska genomföras
 • Förlägg utbildningen till egna lokaler, digitalt eller i SIPUs trevliga lokaler i centrala Stockholm
 • Att genomföra utbildningen tillsammans med sina medarbetare skapar gruppkänsla och samhörighet
 • Kostnaden blir ofta lägre per deltagare än för motsvarande öppna utbildningar

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna på [email protected]