Meny Stäng
Hand som visar tummen upp

11 500 kr exkl. moms

12-13 september 2023, digitalt klassrum

Platser kvar

Nollställ

Utvärderingsmodeller vid offentlig upphandling

Under denna utbildning får du chansen att lära dig den praktiska tillämpningen av olika utvärderingsmodeller. Du får även ta del av metoder för att anpassa dina egna tilldelningskriterier och poängskalor för att sätta fokus på de viktigaste aspekterna i dina upphandlingar.

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email

Tre skäl att gå utbildningen:

 • Bli bekväm med matematiken bakom olika utvärderingsmodeller vid offentlig upphandling.
 • Få koll på för- och nackdelar med utvärderingsmodellerna och gör rätt val för dina upphandlingar.
 • Säkerställ bättre anbud och vinnare med lämpliga tilldelningskriterier och poängskalor.

Lär dig använda utvärderingsmodeller vid offentlig upphandling och säkerställ bra upphandlingar

Att skapa utvärderingsmodeller som på ett lämpligt sätt kombinerar kvalitet och pris är ett av den offentliga upphandlingens mest utmanande arbetsmoment. Samtidigt är det en av upphandlingens viktigaste delar. Under utbildningen lär du dig om den praktiska tillämpningen av olika utvärderingsmodeller vid offentlig upphandling. Målet är att du ska kunna välja lämpliga utvärderingsmodeller för dina upphandlingar – som säkerställer affärsmässiga anbud och rätt vinnare.

 

 

Utbildning för dig som är:

upphandlare, inköpare, kravställare, inköpschef, upphandlingschef eller i någon annan roll behöver kunskap om utvärderingsmodeller vid offentlig upphandling.

Utbildningen riktar sig främst till dig som har erfarenhet av att göra eller medverka vid upphandlingar.

Tider:

Dag 1 9.00-15.00
Dag 2 9.00-15.00

Utvärderingsmodeller som säkrar affärsmässiga utvärderingar och rätt vinnare

Välformulerade tilldelningskriterier, poängskalor och pedagogiska utvärderingsmodeller kan göra underverk för att säkerställa affärsmässiga anbud och bra anbudsvinnare. Under utbildningen får du chansen att lära dig den praktiska tillämpningen av olika utvärderingsmodeller vid offentlig upphandling för att lyckas med dina affärer. Du får även ta del av metoder för att anpassa dina egna tilldelningskriterier och poängskalor för att sätta fokus på de viktigaste aspekterna i dina upphandlingar. Relevant rättspraxis kommer att behandlas.

Sagt om utbildningen:

»Bra upplägg, bästa utbildningen på distans med genomgång gemensamt blandat med arbete i mindre grupper. «
– Sagt av tidigare deltagare hos SIPUs utbildning

Önskar du boka flera utbildningar eller är ni flera som önskar delta?

Kontakta vår utbildningsrådgivare: Jessica Korneliusson
[email protected]
073-526 84 57

Tilldelningskriterier, utformning och poängskalor

 • Konsten att utforma tilldelningskriterier
 • Viktning av tilldelningskriterier
 • Hur kan subjektiva bedömningar hanteras?
 • Intervjuer och jurybedömningar

Olika utvärderingsmodeller

 • Prispåslagsmodellen och prisavdragsmodellen, t.ex. mervärdesmodellen
 • Att omvandla pris till poäng – relativmodell
 • Tilläggsmodellen i ett antal varianter
 • Genomgång och beskrivning av ett  enkelt arbetsverktyg för tilläggstalsmodellen

Pris som tilldelningskriterium

 • Att skapa förutsättningar för ett heltäckande utvärderingspris
 • Livscykel- och totalkostnads perspektiv
 • Så hanterar du taktisk prissättning
Utbildningens fokus är på själva utvärderingsmodellerna men den behandlar även tilldelningskriterier och utvärdering i allmänhet. Du får ett utmärkt tillfälle att bli bekant med de modeller som gås igenom, samtidigt som du får möjlighet till erfarenhetsutbyte med övriga deltagare och utbildningsledaren. Under utbildningen varvas föreläsningar och teoretiska genomgångar med ett flertal gedigna övningar.

Magnus NilssonMagnus Nilsson är inköps- och upphandlingskonsult med över 20 års erfarenhet av offentlig upphandling. Magnus hjälper upphandlande myndigheter i alla delar av inköps- och upphandlingsverksamheten, bl.a. genom att utforma strategier, ta fram hjälpmedel, ge rådgivning och genomföra upphandlingar. Han är även en mycket erfaren utbildningsledare. Magnus har tidigare arbetat på den dåvarande tillsynsmyndigheten Nämnden för offentlig upphandling och Region Jämtland Härjedalen, samt deltagit i flera svenska och internationella utredningar och arbetsgrupper om offentlig upphandling.

"Mycket bra kursledare med omfattande egen erfarenhet. Bra exempel och bra blandning mellan genomgångar och gruppövningar samt reflektioner." – Sagt av tidigare utbildningsdeltagare

Digitalt klassrum – med känslan av att du är på plats

Gå en hel utbildning och tillgodogör dig viktig kompetensutveckling utan att behöva resa! Som deltagare är du uppkopplad till ett digitalt klassrum där du följer föreläsningar, kan ställa frågor och diskutera med utbildningsledare och andra deltagare.

Vi på SIPU visar dig vägen till det digitala klassrummet och hjälper dig med eventuella ljud/bild-inställningar för att du ska kunna vara med på bästa sätt. I våra digitala klassrum har du självklart lika bra möjlighet att delta interaktivt som i fysiska klassrum. Du kommer att kunna ställa dina frågor till våra ledande experter och och andra deltagare via både chat-funktion och mikrofon. När det tillämpas kommer du kunna delta i reflektionsövningar och gruppuppgifter i det digitala klassrummet eller i separata digitala grupprum, där du kan dela och skapa material tillsammans med andra.

Vid bokning kommer du att få ytterligare instruktioner och inloggningsuppgifter.

De flesta av våra befintliga utbildningar kan genomföras internt för just din organisation. Vi kan också utarbeta och skräddarsy helt nya utbildningar i samråd med dig om utbildningen inte finns i vårt ordinarie utbildningsutbud.

För organisationer som behöver utbilda en grupp av medarbetare är detta ett sätt att få ut högsta möjliga effekt av utbildningen. Som ofta dessutom ger en lägre kostnad per deltagare.

FÖRDELAR MED ANPASSAD UTBILDNING

 • Utbildningssprogrammet upprättas i samråd med utbildningsledaren och innehållet skräddarsys efter din organisations specifika behov
 • Du bestämmer själv när utbildningen ska genomföras
 • Förlägg utbildningen till egna lokaler, digitalt eller i SIPUs trevliga lokaler i centrala Stockholm
 • Att genomföra utbildningen tillsammans med sina medarbetare skapar gruppkänsla och samhörighet
 • Kostnaden blir ofta lägre per deltagare än för motsvarande öppna utbildningar

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna på [email protected]