Meny Stäng

Så digitaliserar SIPU över 120 utbildningar

Person som sitter vid bärbar dator och utbildas digitalt på distans

Covid-19 har stor påverkan på våra liv och vårt samhälle. Den osäkra omgivningen påverkar som så många andra också oss på SIPU, även om vi är ett stabilt företag som har funnits i över 40 år. Vi sitter därför inte stilla i båten. Vi digitaliserar just nu över 120 utbildningar och tänkte intervjua Åza Swedin Mickiewicz, produktionschef, kring vad som händer. 

Berätta Åza, hur tänker du kring digitalisering? 

Vi har haft digitalisering som ett fokusområde sedan tidigare. Nu gör vi det lite snabbare än vad vi tänkte när vi klev in i 2020. Vi tror att konsekvenserna av Covid-19-utbrottet blir mer långtgående beteendeförändringar, och att vi som utbildningsföretag behöver ligga i framkant när det gäller att erbjuda kompetensutveckling digitalt – även efter att denna första krisperiod har lagt sig.  

Men vad innebär det att digitalisera utbildningar? 

Vi digitaliserar nu många utav våra högkvalitativa utbildningar för att hålla på lång sikt. Vi genomför inte bara webbsändningar av vårens utbildningstillfällen genom att sätta in en kamera i rummet. Istället arbetar vi om flera av våra utbildningar så att de kan genomföras i digitala klassrum även framöver med fokus på dig som digital deltagare och din lärupplevelse. 

Vad menar du med vi digitaliserar utbildningsupplägget ? 

Detta innebär att vi:  

  • Arbetar om upplägget tillsammans med våra utbildningsledare och diskuterar igenom hur man bäst kan skapa engagemang och interaktion digitalt med en grupp – något som kräver mer proaktivitet än i ett fysiskt klassrum 
  • Anpassar utbildningarna efter de interaktiva funktioner som finns i de digitala klassrummen 
  • Ser över övningar för att passa digitala grupprum 
  • Arbetar om tidsschemat med kortare dagar, föreläsnings- och diskussionspass samt pauser som passar deltagare som följer med framför sin dator   

I höst erbjuder vi de allra flesta utbildningar i dessa nya format. De har kortare dagar och flerdagarsutbildningar som delas upp på utspridda tillfällen. På så sätt behöver du inte spendera flera dagar i rad framför datorn. Vissa utbildningar kommer även att erbjudas i kortare delar på några timmar i webbinarieform som du sedan själv kan bygga ihop till ett större utbildningspaket.  

Hur säkerställer vi att våra deltagare faktiskt lär sig? 

För pedagogikens, upplevelsens och inlärandets skull satsar vi på längre sikt på utvecklandet av längre lärkedjor för SIPUs utbildningar. En utbildning med flera moment och genomtänkt uppföljning har enligt forskning mycket större effekt på ändrat beteende, hur mycket du kommer ihåg och kan applicera utbildningsinnehållet i det dagliga livet, än utbildningar där lärandet kommer i samlad form.  

Vi erbjuder i höst fler och fler blandade lärmiljöer exempelvis bland våra upphandlings- och ledarskapsutbildningar. De kommer att följa FÖRE-UNDER-EFTER-principen och innehålla bland annat:  

  • Förberedande inlärningsmoment i film-, quiz- och textformat 
  • Övningsuppgifter som deltagaren ska genomföra mellan olika klassrumstillfällen 
  • Uppföljningsdiskussioner, ofta i digitalt format, där deltagaren får feedback och kan reflektera över hur tillämpningen har gått till i verkliga situationer 

Allt detta för att bidra i så hög grad som möjligt till din och i förlängningen din organisations kompetensutveckling. 

Det låter som en spännande resa!  

Det är det verkligen, och våra deltagare som redan provat på digitala klassrumsutbildningar hos SIPU har återkommit med jättefina utvärderingar. Det gör att vi känner oss trygga med att vi har rätt angreppssätt, eftersom detta är också en inlärningskurva för SIPU.  

Vi har i över 40 år levererat utbildningar av hög kvalitet i fysiska klassrum och strävar nu efter att erbjuda kompetensutveckling och lärande av samma kvalitet – men i helt nya och moderna format.   

Här hittar du våra olika utbildningsområden

Läs mer och SIPUs pedagogiska format