Meny Stäng
SIPU metadata

7 500 kr exkl. moms

Platser kvar

Är ni fler än 10?

Digitala arkivleveranser och metadata

Utbildningen ger dig en djupgående förståelse om varför metadata är viktig inom digitalt bevarande. Den ger dig även olika perspektiv på metadata som utvecklar dina färdigheter för att effektivt hantera och leverera digitala arkivleveranser.

Tre anledningar att gå utbildningen:

  • Öka din förståelse för digital arkivering, inklusive processer, modeller och principer.
  • Få koll på verktygen och teknikerna för att effektivt hantera digitalt arkivmaterial.
  • Du förbättrar din effektivitet och kvalitet i arkiveringsprocessen.

Digitala arkivleveranser och metadata

Vilka utmaningar kan uppstå i samband med metadata och arkivmaterial samt hur hanterar man dem på bästa sätt? Detta kommer vi att diskutera och lära kring under dagen.

Du kommer att lära dig om OAIS-modellen, den erkända modellen för digitalt bevarande, och tillämpa dess grundläggande principer för att säkerställa långsiktigt bevarande av dina digitala resurser. Ett OAIS-arkiv säkerställer att arkivobjekt är oberoende så att konsumenten alltid kan hämta, läsa och förstå dem.
Vi kommer att utforska OAIS-modellens informationsmodell och dess relation till andra relevanta standarder inom digital arkivering.  

Vill du få insikt i hur metadata kan behöva bearbetas och anpassas före en leverans för att säkerställa korrekt och effektiv arkivering?

För att ge dig en praktisk förståelse för metadata kommer vi att presentera konkreta exempel på digitala arkivleveranser. Vi kommer diskutera och dela  användbara verktyg och tips för att underlätta din arbetsprocess och optimera din digitala arkivering.

Målgrupp

Vår utbildning i digital arkivering är utformad för att passa alla som är involverade i informationshantering och arkivering men för bäst behållning bör du ha förkunskaper så som ges i utbildningen “Arkivering – grund” alternativt gått “Diarieföring – grund” samt “Diarieföring – fördjupning“. 

Tid:

Heldag inklusive förberedande och efterföljande aktiviteter.
Fler utbildningar om arkiv- och dokumenthantering hittar du här.

Följ oss gärna på LinkedIn.

Vi ses väl?

Upptäck den spännande världen av digital arkivering och förvandla ditt företags informationshantering till nästa nivå! Vår utbildning om digital arkivleveranser och metadata ger dig de nödvändiga verktygen och kunskapen för att hantera, bevara och leverera ditt digitala arkiv på ett effektivt sätt.

Ta steget in i den digitala arkiveringens framtid och anmäl dig till vår utbildning idag. Tillsammans bygger vi en stark grund för framgångsrik informationshantering och digitalt bevarande inom offentlig förvaltning.

Målet är att du efter genomförd utbildning ska kunna bearbeta och anpassa metadata för att säkerställa korrekt arkivering samt ha utvecklat färdigheter för att effektivt hantera och leverera digitala arkivleveranser.

Birgitta CTA webb

Kontakta gärna mig om du har några frågor!

Birgitta Andreasen, utbildningsrådgivare
[email protected]
072-724 44 22

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Digitala arkivleveranser och metadata”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ur utbildningens innehåll:

Digital arkivering
  • Processer och roller i leveransprocessen
  • OAIS-modellen som modell för digitalt bevarande
  • Grundläggande principer för digitalt bevarande
  • Digitala arkivleveranser steg för steg
Metadata
  • Varför behövs metadata? Olika sätt att se på metadata
  • OAIS-modellens informationsmodell, i relation till andra standarder relevanta för digital arkivering
  • Utmaningar kring metadata och arkivmaterial
Praktiska exempel
  • Exempel på digitala arkivleveranser
  • Hur kan metadata behöva bearbetas före en leverans?
  • Tips på verktyg

Maria Jonsson är utbildad arkivarie sedan 2009. Sedan många år arbetar Maria på Riksantikvarieämbetet med deras e-arkiv men har även erfarenhet från kommunarkiv. Vidare har hon erfarenhet av att undervisa och föreläsa, bland annat som gästföreläsare på Göteborgs universitet och som talare på Arkivforum och Länsarkivariernas årsmöte, med flera. Maria har även bidragit till Digisams skrift "Vägledning till digitalt bevarande.

Blended learning – för bästa effekt av din satsning på kompetensutveckling

Denna grundutbildning består av olika typer av utbildningsformat i en lärkedja. Först får du som deltagare ta del av förberedande material. Därefter klassrumstillfälle enligt fast datum för att avslutas med en övning med syfte att befästa dina nyinlärda kunskaper. Allt utbildningsmaterial finns samlat i SIPUs digitala lärplattform som du får tillgång till veckan innan klassrumstillfället.
De flesta av våra befintliga utbildningar kan genomföras internt för just din organisation. Vi kan också utarbeta och skräddarsy helt nya utbildningar i samråd med dig om utbildningen inte finns i vårt ordinarie utbildningsutbud.

För organisationer som behöver utbilda en grupp av medarbetare är detta ett sätt att få ut högsta möjliga effekt av utbildningen. Som ofta dessutom ger en lägre kostnad per deltagare.

FÖRDELAR MED ANPASSAD UTBILDNING

  • Utbildningssprogrammet upprättas i samråd med utbildningsledaren och innehållet skräddarsys efter din organisations specifika behov
  • Du bestämmer själv när utbildningen ska genomföras
  • Förlägg utbildningen till egna lokaler, digitalt eller i SIPUs trevliga lokaler i centrala Stockholm
  • Att genomföra utbildningen tillsammans med sina medarbetare skapar gruppkänsla och samhörighet
  • Kostnaden blir ofta lägre per deltagare än för motsvarande öppna utbildningar

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna på [email protected]

JUST NU 10% RABATT PÅ ALLA VÅRA E-KURSPAKET MED KODEN JULKLAPP10

Dagar
Timmar
Minuter