Meny Stäng
Elev vänder sig över axeln under föreläsning

14 500 kr exkl. moms

Nollställ

Offentlig upphandling – avancerad

(5 kundrecensioner)

Under denna avancerade utbildning i offentlig upphandling får du vässade kunskaper om några av upphandlingens viktigaste delar – dialog och förhandling, kravställning och utvärdering.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Tre skäl att gå denna avancerade utbildning i offentlig upphandling

 • Lär dig hur du genom dialog och förhandling kan skapa bättre affärer
 • Du får ta del av användbara strategier och konkreta arbetssätt för att lyckas med din kravställning
 • Du får fördjupad förståelse för olika slags utvärderingsmodeller samt deras för- och nackdelar

Målgrupp

Du som har både god kunskap och praktisk erfarenhet av upphandling. Utbildningen bygger på och fördjupar SIPUs fördjupningsutbildning, men du kan även gå denna utbildning separat.

Digitalt klassrum – med känslan av att du är på plats

Denna utbildning sker i digitalt klassrum. Läs om SIPUs pedagogiska format för distansundervisning här.
Vid bokning kommer du att få ytterligare instruktioner och inloggningsuppgifter.

Tid: 09.00 – 15.00

Är du redo att ta nästa steg? Bli certifierad upphandlare!

För att bli certifierad upphandlare behöver du delta på tre av SIPUs utbildningar: grund- och fördjupningsutbildningen i offentlig upphandling som är obligatoriska, samt en valfri upphandlingsutbildning. Läs mer om certifiering här.

Fler utbildningar inom offentlig upphandling hittar du här.

Följ oss gärna på LinkedIn.

Förhandling, kravställning och utvärdering – för en lyckad offentlig upphandling

Under denna avancerade utbildning i offentlig upphandling får du öka dina kunskaper och möjlighet att praktiskt öva på dina färdigheter inom tre centrala områden i upphandlingsprocessen: förhandling och dialog, kravställning och utvärdering. 

Genom övningar och erfarenhetsutbyte med våra utbildningsledare och andra erfarna upphandlare lär du dig hur du kan lyckas ännu bättre med dina affärer.

Genom en bra förhandling och dialog får du som arbetar som upphandlare utrymme att kunna skapa framgångsrika affärer. En lyckad kravställning säkerställer också att du upphandlar det som verksamheten verkligen behöver och genom att använda rätt utvärderingsmodell ser du till att det mest fördelaktiga anbudet vinner. Därmed får du verktyg för att kunna ta ytterligare ett steg framåt i rollen som upphandlare. 

Ta chansen att öka din kompetens kring förhandling, kravställning och utvärdering vid offentlig upphandling.

5 recensioner av Offentlig upphandling – avancerad

 1. Ida

  Pedagogisk kunnig och rolig. Man kan inte låta bli att gilla Tobias 🙂

 2. Birgitta

  Jag är nöjd med både innehåll och föreläsare.

 3. Martina

  Mycket bra lärare

 4. Jeanette

  Lärt mig metoden för att bygga upp ett underlag eller kravställning och hur man kan testa olika utvärderingsmodeller.

 5. Martin

  Utbildningsledaren var bra, positiv och lättsam

Skriv en recension

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Dag 1

Heidi Karlander

Varför förhandla

 • När är förhandling lämpligt?
 • På vilket sätt kan dialog och förhandling leda till bättre affärer?

Förhandling och dialog inom ramen för LOU

 • Vad kan vi förhandla om?
 • Att skapa upphandlingsdokument som möjliggör förhandling
 • Möjligheter och begränsningar

Metod

 • Konkurrenspräglad dialog eller förhandling – metodval
 • Förbereda förhandlingsstrategier
 • Genomföra förhandlingar
 • Dokumentation

Dag 2

Tobias Tegnér

Utgångspunkter för kravställning

 • Strategier och arbetssätt för kravställning
 • Kravinsamling

Krav på upphandlingsföremålet och kvalificeringskrav

 • Kravstruktur och placering av krav
 • Olika kravtyper – funktionskrav m.m.
 • Kravformulering

Prövning

 • Genomförande i praktiken – principernas inverkan och förtydliganden
 • Dokumentation

Dag 3

Magnus Nilsson

Fördjupad förståelse för utvärderingsmodeller

 • Förståelse för matematiken bakom utvärderingsmodellerna
 • Modeller med absoluta prispåslag – t.ex. mervärdesmodellen
 • Modeller med procentuella påslag

För- och nackdelar med de olika modellerna

 • I vilka situationer fungerar de olika modellerna bäst?
 • Styrkor och svagheter med modellerna
 • Vilken effekt i form av bl.a. viktning av tilldelningskriterier får modellerna?

Hantering av taktisk prissättning

 • Så undviks att modellerna manipuleras genom s.k. taktisk prissättning

Tobias Tegnér är senior upphandlingskonsult och jurist med många års erfarenhet av offentlig upphandling. Tobias arbetar med att leda och genomföra upphandlingar inom ett flertal områden, tillhandahålla juridisk rådgivning och att utbilda inom upphandlingsområdet. Utöver detta arbetar Tobias med att leda utredningsuppdrag kopplade till upphandlingsområdet.

Heidi Karlander är senior affärsrådgivare och jurist och har arbetat med upphandling sedan 2003. Hon vägleder upphandlande myndigheter och enheter i att genomföra affärsmässiga och korrekta upphandlingar. Heidi har lång erfarenhet av komplexa upphandlingsprojekt av varor och tjänster både inom ramen för LOU och LUF.

Magnus Nilsson är inköps- och upphandlingskonsult med över 20 års erfarenhet av offentlig upphandling. Magnus hjälper upphandlande myndigheter i alla delar av inköps- och upphandlingsverksamheten, bl.a. genom att utforma strategier, ta fram hjälpmedel, ge rådgivning och genomföra upphandlingar. Han är även en mycket erfaren utbildningsledare.

De flesta av våra befintliga utbildningar kan genomföras internt för just din organisation. Vi kan också utarbeta och skräddarsy helt nya utbildningar i samråd med dig om utbildningen inte finns i vårt ordinarie utbildningsutbud.

För organisationer som behöver utbilda en grupp av medarbetare är detta ett sätt att få ut högsta möjliga effekt av utbildningen. Som ofta dessutom ger en lägre kostnad per deltagare.

FÖRDELAR MED ANPASSAD UTBILDNING

 • Utbildningssprogrammet upprättas i samråd med utbildningsledaren och innehållet skräddarsys efter din organisations specifika behov
 • Du bestämmer själv när utbildningen ska genomföras
 • Förlägg utbildningen till egna lokaler, digitalt eller i SIPUs trevliga lokaler i centrala Stockholm
 • Att genomföra utbildningen tillsammans med sina medarbetare skapar gruppkänsla och samhörighet
 • Kostnaden blir ofta lägre per deltagare än för motsvarande öppna utbildningar

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna på kundtjanst@sipu.se

FCG SIPU International AB är medlemmar i Utbildningsföretagen och har ett kvalitetsarbete som godkänts i enlighet med Utbildningsföretagens kriterier för kvalitetsauktorisation.

Utbildningsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med vuxnas lärande och kompetensutveckling. De arbetar för en seriös utbildningsbransch och ställer därför höga krav på sina medlemsföretag. Du som köper utbildning ska känna trygghet när du anlitar en av deras medlemmar.

Distansutbildning

Digitalt klassrum

Gå en hel utbildning och tillgodogör dig viktig kompetensutveckling utan att behöva resa! Som deltagare är du uppkopplad till ett digitalt klassrum där du följer föreläsningar, kan ställa frågor och diskutera med utbildningsledare och andra deltagare.

Vi på SIPU visar dig vägen till det digitala klassrummet och hjälper dig med eventuella ljud/bild-inställningar för att du ska kunna vara med på bästa sätt. I våra digitala klassrum har du självklart lika bra möjlighet att delta interaktivt som i fysiska klassrum. Du kommer att kunna ställa dina frågor till våra ledande experter och och andra deltagare via både chat-funktion och mi​krofon. När det tillämpas kommer du kunna delta i reflektionsövningar och gruppuppgifter i det digitala klassrummet eller i separata digitala grupprum, där du kan dela och skapa material tillsammans med andra.

SIPU genomför vissa utbildningar både i digitalt klassrum och i fysiskt klassrum beroende på vilket datum du väljer som deltagare. Oavsett om du väljer digitalt eller fysiskt klassrum så är innehållet detsamma i utbildningen. Något som skiljer sig åt mellan det fysiska och digitala klassrummet är att dagarna för det digitala klassrummet är lite kortare och med fler kortare pauser, mot det fysiska klassrummet där pauserna är något längre.

Blended Learning

SIPUs utbildningar med Blended Learning (blandade lärmiljöer) är skapade för att du ska hinna befästa och tillämpa dina nya kunskaper, reflektera och återkoppla till utbildningsledare och andra deltagare efter en tid. Utbildningarna består av olika typer av utbildningsformat i en lärkedja, där du förutom datumbestämda digitala och/eller fysiska klassrumstillfällen kan finna textmaterial, filmklipp, och kunskapstester bl.a. – allt för att du som deltagare ska få ut mesta möjliga kompetensutveckling av din utbildning. ​

Webbinarium

SIPUs webbinarium är kortare utbildningar på max en halv dag. Du som deltagare är uppkopplad till ett digitalt klassrum där du kan ställa frågor till utbildningsledaren via chat eller mikrofon. Korta bensträckare, reflektionsövningar och interaktionsmöjligheter gör att du får ut värdefulla uppdateringar inom aktuella områden på kort tid! Webbutbildning På SIPUs webbutbildningar lär du dig i egen takt och på tider som passar dig, med möjlighet att repetera innehållet – snabbt, smidigt och enkelt. Filmer varvas med texter och frågor så att du löpande kan testa dina kunskaper. Utbildningarna tar ca 1-2 timmar att genomföra och du får ett diplom efter godkänt sluttest. Licensen är personlig och du har tillgång till utbildningen i tre månader.

Fysiskt klassrum

På våra utbildningar med tillfällen i fysiskt klassrum genomförs den utbildningsdelen på plats i en lokal i Stockholm. Föreläsningar varvas med praktiska övningar och diskussioner för bästa möjliga inlärning. Fika och lunch ingår i utbildningsavgiften, resa och boende ordnas och bekostas av deltagaren själv.

Skräddarsydd utbildning

Vi erbjuder klassrumsundervisning, upplägg med Blended learning och webbutbildningar, i vår eller i er lärplattform. Det finns många fördelar med utbildning på hemmaplan – bl.a. att fokus kan läggas just er verksamhet och utmaningar, samt prisfördelar om många anställda behöver ta del av en viss utbildning. Dessutom bestämmer ni längd, plats och tidpunkt själva.